Barbro Westerholm har avlidit

Den tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) har avlidit 89 år gammal.

 ”Vi kommer alltid minnas henne för hennes outtröttliga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter”, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
 ”Vi kommer alltid minnas henne för hennes outtröttliga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter”, säger statsminister Ulf Kristersson (M).Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Barbro Westerholm hade en lång karriär som läkare och generaldirektör för Socialstyrelsen (1979– 1985) innan hon blev politiker. I en intervju med Altinget i oktober 2020 berättade hon att det var idéerna från myndigheten som gjorde att hon ville in i riksdagen.

– Jag hade frågor där jag kände att här har myndigheten kunskapsunderlag för att göra saker och ting. Men vi hade inte den politiska makten. Utan när vi presenterade tankarna och förslagen för regeringen så stötte vi på patrull. Så när jag lämnade Socialstyrelsen var det någon som sa ”ska du inte gå in i politiken med alla de här idéerna”.

Totalt blev det 27 år i riksdagen, 1988–1999 och återigen 2006–2022. Däremellan var hon ordförande för SPF Seniorerna.

Förkämpe

Under hennes tid som generaldirektör på Socialstyrelsen togs beslutet att friskförklara homosexualitet och hennes engagemang för HBTQI-rättigheter fortsatte som politiker. Hennes avtryck var också stort inom vårdpolitiken. Så sent som 2019 utsågs hon till utredare av fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Utredningen blev klar 2020 och en ny lag var på plats den 1 juli 2022.

Under hela sitt vuxna liv kämpade hon för kvinnors rätt till abort. Och på senare år drev hon också frågan om att, med hennes egna ordval, ta vara på årsrikas erfarenhet och kämpade mot ålderism.

Westerholm i prideparaden år 2019.
Westerholm i prideparaden år 2019. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kondoleanser

Westerholm avled efter en tids sjukdom och flera tongivande politiker sörjer henne.

Johan Pehrson (L): ”Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet. Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället. Det har sagts om Barbro att sällan har så många så mycket att tacka en människa för — jag kan bara instämma.”

Ulf Kristersson (M): ”Har nåtts av det tråkiga beskedet att Barbro Westerholm har gått bort. Vi kommer alltid minnas henne för hennes outtröttliga engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. En gärning som gjort både politiken och världen lite bättre.”

Magdalena Andersson (S): ”Barbro Westerholm var en stark röst för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Utan hennes gärning hade svensk politik inte varit den samma. Jag kommer minnas henne med värme.”

Muharrem Demirok (C): ”Det är med stor sorg jag tar del av att Barbro Westerholm avlidit. I hela sitt liv har hon gått före. För HBTQ-personers rättigheter, för kvinnors rätt till abort, för äldres villkor. För ett samhälle byggt på socialliberala värderingar. Mina tankar går till hennes anhöriga.”

Per Bolund (MP): ”Så oerhört sorgligt att Barbro Westerholm har avlidit. Hon var en verklig förebild som alltid hade ett respektfullt och medmänskligt sätt att bedriva politik. Vi har ett ansvar att följa hennes föredöme i det politiska arbetet. Vila i frid.”

Nooshi Dadgostar (V): ”Det är tungt att läsa att Barbro Westerholm har gått ur tiden. Hennes gärning lever vidare, hon gjorde Sverige till ett bättre land. Hon stod upp för allas lika värde och rätt även i tider när det kom med ett högt politiskt pris. För det ska vi aldrig glömma henne.”

Nämnda personer

Barbro Westerholm

Tidigare ordförande Liberala seniorer, riksdagsledamot (L), generaldirektör Socialstyrelsen
Med. dr (Karolinska institutet, 1964)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00