Vänsterpartiets ledning kritisk till Kakabaveh

PETNING. Vänsterpartiets verkställande utskott ville att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh skulle uteslutas ur partiet. Kakabaveh valde då att lämna partiet.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.Foto: Denny Lorentzen/Vänsterpartiet
Johan Manell

Sedan artikeln publicerades har Amineh Kakabaveh lämnat Vänsterpartiet. Därmed är det inte längre aktuellt för V att utesluta henne.

Vid en pressträff i riksdagen presenterade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler beskedet att partiets verkställande utskott har föreslagit för partistyrelsen att utesluta Amineh Kakabaveh.

Anledningarna är flera, enligt Etzler. Dels ska hon inte ha dykt upp på partiets gruppmöten det senaste året, dels ska hon inte ha betalat den partiskatt som ledamöter av Vänsterpartiet ska göra.

Hon närvarade inte heller vid statsministeromröstningen om Stefan Löfven. Dessutom, menar Etzler, har Kakabaveh spridit fejkade nyheter och sprider en bild av Vänsterpartiet som inte stämmer.

Jag har varit mobbad och åsidosatt i 10 år. De har försökt att förminska mig och osynliggöra mig på alla möjliga plan.

Amineh Kakabaveh (V), Inför valet i höstas om att hon som enda V-riksdagsledamot inte stod på valbar plats.

– Kort sagt deltar inte Amineh i partiets arbete i riksdagen, säger Etzler.

Frostig relation

Samtidigt är det känt sedan länge att Kakabaveh har ett spänt förhållande till partiledning och riksdagsgrupp. Inte minst har det handlat om synen på hur man ska hantera frågan om hedersvåld.

Läs också: Kakabaveh: Agera innan fler barn dör av "äktenskap" (mars 2019)

När förslaget till riksdagslista kom petades hon men hon plockades in igen av medlemmarna. Men då på en plats lite längre ned på listan.

– Jag har varit mobbad och åsidosatt i 10 år. De har försökt att förminska mig och osynliggöra mig på alla möjliga plan. Hade man varit Kebnekaise skulle man smälta som en snöboll över en natt men jag har försökt att stå emot all skit både från ledningen och hat och hot från rasister och islamister. Det har inte skadat mig utan organisationen, sade hon till Altinget inför valet i höstas angående att hon inte placerades på valbar plats.

Läs också: Kakabaveh enda nuvarande riksdagsledamot utanför valbar plats (sep 2018)

Vänsterpartiet ökade i valet och Kakabaveh kunde fortsätta i riksdagen, trots att hon stod en bit ned.

– Jag kommer att driva mina frågor på samma sätt och jag kommer absolut inte svika någon väljare, sade Kakabaveh, till Altinget när det stod klart att det blev en riksdagsfortsättning.

Ohållbart

Aron Etzler menar att partiet har gjort vad man har kunnat för att försöka reda ut situationen men att den viljan inte har funnits från Kakabaveh. Han beskriver situationen som ohållbar och att den har varit det under en längre tid.

– Hon har i praktiken varit politisk vilde, säger Etzler.

Kakabaveh håller inte med om kritiken. "Man påstår att jag driver ´frågor som går helt emot partiets och våra väljares värderingar´. Detta är inte sant.", skriver hon i ett debattinlägg på Expressen där hon också bemöter andra delar av kritiken mot henne.

Nämnda personer

Amineh Kakabaveh

Ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)
Fil. mag i socialt arbete (Stockholms uni., 2005)

Aron Etzler

Partisekreterare Vänsterpartiet, ledamot i partistyrelsen (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00