Slutreplik: Att rädda ansiktet på S tycks vara viktigare än landets unga

SLUTREPLIK. Det är uppenbart att Matilda Ernkrans (S) inte ska vara minister. Det inser nog till och med S-studenter själva, annars hade de aldrig känt att de var tvungna att försvara henne. Det skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter.

Lucas Ljungberg
Riksordförande, Moderata studenter


I en replik på min debattartikel omnämner S-studenter allt från förslag till hur högskoleprovet bör reformeras och hur ojämlikheten i högre utbildning har ökat, men inte ett enda ord om högskoleministerns lathet. Inte ett enda ord om varför det tog högskoleminister Matilda Ernkrans (S) 129 dagar att tillsätta en utredning om höstens prov. Inte ett enda ord om varför en så uppenbart lat högskoleminister ska ha fortsatt förtroende.

Viktigare att rädda ansiktet

Jag, liksom S-studenter, delar rektorernas uppfattning från landets lärosäten att det vore svårt och framförallt oansvarigt att tvinga fram ett högskoleprov nu, men faktum kvarstår: högskoleministerns lathet gjorde att höstens prov ställdes in. Det krävdes initiativ i utbildningsutskottet för att Matilda Ernkrans ens skulle ändra i högskoleförordningen som reglerar högskoleprovets genomförande, det hade hon kunnat göra redan den 13 mars när vårens prov ställdes in.

S-studenter som själva tidigare har kritiserat just den latheten omnämner inte det i sin replik, utan det tycks nu i stället vara viktigare att rädda ansiktet på socialdemokratin än att stå upp för landets unga.

Saknats intresse

Det finns goda argument för att reformera högskoleprovet, men så länge systemet är på plats kan det i sig inte vara ett argument för att inte vilja genomföra provet – framförallt att inte ens försöka genomföra det.

Hade högskoleministern och regeringen visat intresse och gjort allt i sin makt för att höstens prov skulle kunna genomföras, i stället gömma sig bakom myndigheter, då hade situationen och kritiken förstås varit annorlunda.

"Tvungna att försvara"

Sverige kan inte ha en högskoleminister som både är lat och skyller på myndigheter när hon själv inte orkar agera. Det är alldeles uppenbart att Matilda Ernkrans är för lat för att vara minister, och det inser nog till och med S-studenter själva, annars hade de aldrig känt att de var tvungna att försvara henne.

Forrige artikel V-ledamot: Diskriminera inte dem som behöver anpassade prov V-ledamot: Diskriminera inte dem som behöver anpassade prov Næste artikel Karin Röding: Vänsterpartiets påstående stämmer inte Karin Röding: Vänsterpartiets påstående stämmer inte