Debatt

Replik: Fanatisk fixering vid högskoleprovet från M-studenterna

REPLIK. Trots att vi befinner oss i en pandemi är det viktigaste för Moderata studenter att se till att högskoleprovet genomförs. Det skriver Emma Fastesson Lindgren och Alva Cedergren, S-studenter.

"Moderata studenter vill att högre studier ska vara en exklusiv sammanslutning för redan privilegierade unga."
"Moderata studenter vill att högre studier ska vara en exklusiv sammanslutning för redan privilegierade unga."Foto: Fredrik Persson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Emma Fastesson Lindgren
Tf förbundsordförande, S-studenter
Alva Cedergren
S-studenters förbundsstyrelse


Moderata studentförbundet (MST) ägnar sig hellre åt att rikta avgångskrav mot socialdemokratiska statsråd än att verka för studenternas bästa. I en debattartikel begär de att Matilda Ernkrans (S) ska avgå på grund av höstens inställda högskoleprov.

Läs också

Detta trots att 21 rektorer för högskolor och universitet i dagarna gick ut i Svenska Dagbladet och skrev att högskoleprovet inte kan genomföras på grund av riskerna för smittspridning. Utöver lärosäten har Ernkrans en majoritet i utbildningsutskottet och bedömningar från Universitets- och högskolerådet (UHR) i ryggen.

Tar MST varje chans?

Frågan är, har de verkligen studenter och högskolornas bästa framför ögonen, eller tar MST bara varje chans de får att kräva ett socialdemokratiskt statsråds avgång?


S-studenter

Folkhälsomyndigheten varnar för klusterutbrott som den största risken för en ny våg av covid-19. Lärosätena och UHR bedömer att högskoleproven kan orsaka klusterutbrott. Moderata studenter anser däremot att proven bör genomföras under vilka omständigheter som helst. Frågan är, har de verkligen studenternas och högskolornas bästa för ögonen, eller tar MST bara varje chans de får att kräva ett socialdemokratiskt statsråds avgång?

Gynnar välbärgade

Konflikten i högskolefrågan är tydlig. Moderata studenter vill att högre studier ska vara en exklusiv sammanslutning för redan privilegierade unga. De vill att utbildningen ska ha en avgift och att studenter till och med ska betala för att skriva omtenta. När Socialdemokraterna bygger ut högskolan till fler delar av landet, eller inför ett större utbud kvälls- och distanskurser, sätter sig Moderaterna på tvären eftersom det innebär att utbildningen på så vis kommer många till gagn, inte bara några få.

Trots att vi befinner oss i en dödlig pandemi är det viktigaste för Moderata studenter att se till att högskoleprovet genomförs. Kan den fanatiska fixeringen vid högskoleprovets genomförande rent utav vara ideologiskt? Högskoleprovet, som till en början infördes för att öppna dörren till högskolan för de som arbetat, har reformerats ett flertal gånger och på sätt som snarare förstärker snedrekryteringen till högskolan. Christina Cliffordson, professor i pedagogik, har beskrivit det som att dagens högskoleprov både har sämre prognosförmåga och gynnar de allra mest välbärgade mer än gymnasiebetygen.

Sluta med politiskt jidder

S-studenter tycker trots detta att det är beklagligt att proven behövts ställas in, det försämrar förutsägbarheten för de studenter som tänkt skriva provet och är orättvist för den generation som drabbats hårdast av coronaviruset. Men det finns konstruktiva sätt att kräva kompensation för studenterna som drabbas. Vi vill att högskoleministern och lärosätena startar en egen urvalsgrupp i antagningen för generation corona, där de kan konkurrera om platserna på mer lika villkor.

Coronapandemin är inget att skoja bort. Tillsammans måste hela samhället ställa om för att minimera detta virus negativa, och rent krasst, dödliga konsekvenser. För oss i studentrörelsen är det därför viktigt att lägga tid på lösningar, i stället för politiskt jidder.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Moderata studenter: Därför måste Ernkrans avgå

Matilda Ernkrans (S) har visat ett totalt ointresse för höstens högskoleprov. Sverige förtjänar en högskoleminister som tar ansvar i stället för att komma med lama bortförklaringar, skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter.


Nämnda personer

Lucas Ljungberg

Assistent hos EU-parlamentariker Arba Kokalari
Jurist (Uppsala uni.)

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00