Högre studiebidrag till lärarstudenter

KORTNYTT. Studenter som läser kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), som leder till ämneslärarexamen, ska få mer än dubbelt så mycket i studiebidrag som andra studenter. 

Josefin Lingström

Sedan 2015 har de som läser KPU som leder till ämneslärarexamen inom matematik, naturorienterande ämnen eller teknik haft möjlighet till den högre nivån av bidrag. Men nu har regeringen beslutat att alla studenter som läser KPU ska få möjlighet till den högre nivån av bidrag. Anledningen är den stora lärarbristen i alla ämnen och att de vill att fler med akademisk utbildning ska läsa till lärare.

Läs också: M: Fribelopp hindrar studenter från jobb

Ändringen träder i kraft i juli i år. Då kommer den högre bidragsnivån vara 7 588 kronor per studiemånad. Det generella bidraget för andra studenter är 3 428 kronor. Detta gör att lånedelen blir mindre. Totalbeloppet blir detsamma för alla studenter oavsett bidragsnivå.

– Sverige är mitt uppe i en stor lärarbrist. Därför förbättrar vi möjligheterna för fler människor med tidigare akademiska studier att ställa om till läraryrket. Där fyller den kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU, en mycket viktig funktion och nu gör vi det lättare för fler personer att ta steget till att söka sig till utbildningen, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Läs också: Nya lärare får mer lön än erfarna lärare

Nämnda personer

Helene Hellmark Knutsson

Landshövding i Västerbotten
Historia, nationalekonomi och statistik (Stockholms uni., 1990–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00