Nya lärare får mer lön än erfarna lärare

KORTNYTT. En undersökning visar att nyanställda lärare får nästan 4 000 kronor mer i ingångslön, än vad de lärare de ersatte hade. Trots att de nya lärarna var yngre.

Tidningen Skolvärlden har jämfört lönerna för lärare som sagt upp sig med lönerna för de nya som anställts efterföljande år. Studien gjordes i de tre kommunerna Huddinge, Sundbyberg och Lund. De nya som började fick 3 867 kronor mer i lön i månaden, trots att de var något yngre. De som sa upp sig var i genomsnitt 46 år gamla och hade 33 190 kronor i månadslön. Innan sin uppsägning hade de varit anställda i genomsnitt nio år. 

Läs också: BO: Barns förtroende för lärare sjunker

Det uppges också att lärare använder sig av lönelooping för att få upp sin lön. Det innebär att man byter arbetsgivare där man får något högre lön, för att sedan byta tillbaka till sin ursprunglig skola för att få upp lönen ytterligare. Detta görs ofta i de områden där det finns många huvudmän eller lärare som har möjlighet att flytta. Ett exempel från skolvärlden visar att det kan kosta en kommun cirka 234 000 kronor att anställa en ny lärare, trots att man inte anlitat en extern konsult.

Login