Debatt

M: Fribelopp hindrar studenter från jobb

DEBATT. Att i ett första steg höja fribeloppet är bra politik. Men på sikt bör fribeloppsgränsen slopas, skriver fem riksdagsledamöter från Moderaterna.

Maria Plass, Jenny Petersson och Edward Riedel (alla M) vill slopa fribeloppsgränsen för studenter tillsammans med Sofia Fölster och Tina Ghasemi (båda M).
Maria Plass, Jenny Petersson och Edward Riedel (alla M) vill slopa fribeloppsgränsen för studenter tillsammans med Sofia Fölster och Tina Ghasemi (båda M).
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Edward Riedl (M)
Riksdagsledamot Västerbottens län
Maria Plass (M)
Riksdagsledamot Västra Götalands län
Jenny Petersson (M)
Riksdagsledamot Hallands län
Sofia Fölster (M)
Riksdagsledamot Stockholms län
Tina Ghasemi (M)
Riksdagsledamot Stockholms län
 
För att både ha råd till hyran och klara av månadens utgifter är ett extrajobb en nödvändighet för många studenter. Trots detta innebär dagens fribeloppsgräns – taket för hur mycket en student får arbeta och samtidigt erhålla studiemedel – att många studenter avstår från att jobba av rädsla för krav om återbetalning. Det håller inte. En höjning av fribeloppet behövs för att fler studenter ska klara sin privatekonomi och tidigt få in en fot på arbetsmarknaden.

Ger mer skatteintäkter

 Ett jobb vid sidan av studierna ger inte bara en extra peng i plånboken. Det resulterar också i värdefull arbetslivserfarenhet och bidrar till att trygga vår gemensamma välfärd genom höjda skatteintäkter. Med tanke på de stora samhällsekonomiska nyttorna av att fler arbetar under studietiden kan det verka självklart att även politiken skulle göra sitt yttersta för att uppmuntra en sådan utveckling. Så är dock inte fallet.

Svår avvägning för studenter

Fribeloppets utformning orsakar särskilt huvudbry för studenter under årets sommarmånader. Trots att uppehållet i studierna inte berättigar till studiestöd räknas lönen från sommarjobbet in i fribeloppet. Det innebär i många fall en svår avvägning för studenter som måste jobba för att hålla sig flytande samtidigt som de riskerar att passera fribeloppsgränsen. En översyn av fribeloppets utformning behövs därför för att underlätta för studenter som försöker klara sin vardag ekonomiskt.

Rödgrön passivitet 

Alliansen höjde fribeloppsgränsen i regeringsställning vid ett flertal tillfällen. Det möjliggjorde för fler studenter att våga ta ett första steg in på arbetsmarknaden. Efter snart fyra år av rödgrön passivitet är det dags att stärka arbetslinjen och göra det mer lönsamt för fler studenter att jobba extra. Moderaterna vill därför höja fribeloppet från 170 000 kronor till 200 000 kronor per år.

Slopa det helt

Vi välkomnar sunt förnuft som gör det mer attraktivt för människor att arbeta. Att i ett första steg höja fribeloppet är bra politik. Men på sikt bör fribeloppsgränsen slopas. Det är inte rimligt att onödiga regler och begränsningar ska förhindra hårt arbetande studenter från att ta ett jobb. I Sverige ska det löna sig att arbeta, även för studenter.

Efter snart fyra år av rödgrön passivitet är det dags att stärka arbetslinjen och göra det mer lönsamt för fler studenter att jobba extra.

Möjligheten att få arbeta under sin studietid är för de flesta både nyttigt och meriterande när man senare ska börja sin reguljära yrkesbana. Att avskräcka ambitiösa studenter från att ta ett extrajobb är inte värdigt en kunskapsnation som Sverige. Studenters flit ska premieras och arbetslinjen återinföras för att säkra Sveriges fortsatta tillväxt och utveckling. En höjning av fribeloppsgränsen är ett steg på vägen.

Nämnda personer

Edward Riedl

Riksdagsledamot (M)
Båtbyggare (Storebro Båtbyggarskola)

Jenny Petersson

Tidigare riksdagsledamot (M)
Högskolan i Halmstad

Maria Plass

Tidigare riksdagsledamot (M), tidigare revisor Systembolaget AB
Civilingenjör i Väg- och Vattenbyggnad (KTH)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00