Debatt

"Företag får miljardbelopp – studenter får nöja sig med fler kursplatser"

SLUTREPLIK. Att stödja studenterna genom att ge bidrag till företag är vare sig seriöst eller effektivt. Det är dessutom oerhört mycket dyrare än vad vi föreslår, skriver ordföranden för Sveriges förenade studentkårer.

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Matilda Strömberg
Ordförande, Sveriges förenade studentkårer
Simon Edström
Vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer


Moderata studentförbundet anser i deras replik att ett sommarstöd till studenterna ska gå via företagen. Vi menar att detta riskerar vara dyrt, felriktat och ineffektivt. Studenterna behöver ett lån för att klara sig i sommar och att bara titta på när tiotusentals framtida akademiker onödigt slås ut vore oansvarigt.

Läs också

Vill Moderata studenter ifrågasätta de statistiska metoder som väletablerade undersökningsföretag som Novus använder får de göra det, men det finns fler än bara studenterna själva som säger att läget är exceptionellt tufft i år.

Arbetsförmedlingen anger att hälften av alla sommarjobb i år är borta. Arbetsgivarorganisationer som Visita och Almega med fler ger en liknande bild. Ett tag verkade det som att de gröna näringarna skulle vara den stora jobbmotorn i sommar men sedan restriktionerna lättats som åter möjliggjort utländsk arbetskraft har situationen "löst" sig.

Ta problemet seriöst

Vill Moderata studenter ifrågasätta de statistiska metoder som väletablerade undersökningsföretag som Novus använder får de göra det, men det finns fler än bara studenterna själva som säger att läget är exceptionellt tufft i år.

Matilda Strömberg och Simon Edström
Sveriges förenade studentkårer

I Sverige har vi ett studiemedelssystem som möjliggör för många att studera. Det är fantastiskt, men eftersom studenter oftast är beroende av CSN är de också väldigt känsliga för förändringar.

Enligt CSN anger ungefär hälften av studenterna att de lever från månad till månad och en majoritet anger att studiemedlet inte fullt ut täcker deras levnadsomkostnader. När möjligheterna att få sommarjobb rycks undan för så många som förlitat sig på dessa för att få årets ekonomi att gå ihop vore det anmärkningsvärt att inte ta problemet seriöst.

"Knappast en tröst"

Att stödja studenterna genom att ge bidrag till företag, som i sin tur ska anställa studenter till temporära jobb som saknar efterfrågan är vare sig seriöst eller effektivt och dessutom oerhört mycket dyrare än vad vi föreslår.

Möjligtvis leder det till mer skattepengar i företagsägares fickor men den aspekten är knappast en tröst till de som måste avsluta sin utbildning och flytta tillbaka hem för att de inte har råd med hyran.

Dessutom har företagen redan fått mångmiljardbelopp i olika former medan studenterna hittills fått nöja sig med 6 000 fler sommarkursplatser. Dessa platser är bra men räcker inte i antal, samt äter från studiemedelsveckorna som många håller hårt om för att kunna klara sig genom hela utbildningen.

Framtida akademiker slås ut

Den lösning som enkelt går att implementera inom ramen för befintliga system är att göra det möjligt för de studenter som fått studiemedel under våren att söka för sommaren. Vi vet att riksdagen är under tidspress just nu, om utökat studiebidrag leder till för svåra budgetdiskussioner ser vi det som en tillräcklig nödlösning att bara utöka lånen under sommaren.

Vårt förslag är en rimlig åtgärd till en rådande kris. Men att snåla på krispaketen och bara titta på medan tiotusentals framtida akademiker onödigt slås ut och inte kan fullfölja sina studier vore i högsta grad en björntjänst för hela samhället.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Moderata studenter: SFS gör studenterna en björntjänst

Att SFS vill lösa studenternas arbetsbrist i sommar genom att dela ut CSN utan krav på motprestation är anmärkningsvärt. Lägg i stället pengarna på företagen, så att jobben kan räddas. Det skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter.

SFS: Få sommarjobb i år – ge extra studiemedel

Många studenter får inte något sommarjobb i år på grund av coronakrisen. Runt 175 000 studenter vet inte hur de ska klara sig ekonomiskt. Ge därför extra studiemedel i sommar, skriver Sveriges förenade studentkårer (SFS).


Nämnda personer

Lucas Ljungberg

Assistent hos EU-parlamentariker Arba Kokalari
Jurist (Uppsala uni.)

Matilda Strömberg

Tidigare ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS)
Kandidatexamen i medicinsk biologi (Linköpings uni., 2015) personal- och arbetsvetenskap (Linköpings uni., pågående)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00