Debatt

Moderata studenter: SFS gör studenterna en björntjänst

REPLIK. Att SFS vill lösa studenternas arbetsbrist i sommar genom att dela ut CSN utan krav på motprestation är anmärkningsvärt. Lägg i stället pengarna på företagen, så att jobben kan räddas. Det skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter.

Många studenter riskerar att få oönskad ledighet i sommar, men lösningen är inte att börja dela ut CSN utan några krav på motprestation, menar debattören. 
Många studenter riskerar att få oönskad ledighet i sommar, men lösningen är inte att börja dela ut CSN utan några krav på motprestation, menar debattören. Foto: Henrik Holmberg / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Lucas Ljungberg
Riksordförande, Moderata studenter

Att många förlorar jobb i sviterna av corona är nog ingen överraskad av, och att det särskilt drabbar studenter som enbart har haft timanställning och som dessutom har förlorat sina sommarjobb är inget oväntat. Det som däremot är oväntat är att Sveriges förenade studentkårer (SFS) vill lösa arbetsbristen för studenter genom att kravlöst dela ut CSN till alla som önskar det under sommaren. Det är anmärkningsvärt.

Läs också

Rent av oseriöst

Bakgrunden till SFS slutsats om CSN är en undersökning de har genomfört tillsammans med Novus. I undersökningen, med deltagarfrekvens på 52 procent (alltså 300 studenter), har studenterna fått svara ja, vet inte eller nej på frågan om huruvida de har sommarjobb i sommar.

Att argumentera för att dela ut pengar till människor baserat på en så undermålig undersökning är inte bara anmärkningsvärt – det är rent av oseriöst.

Problemet med SFS förslag är egentligen inte att det är dåligt underbyggt – utan att det faktiskt inte löser några som helst problem.

Lucas Ljungberg
Moderata studenter

Även utan coronapandemin är det så att inte alla studenter får sommarjobb trots att de söker. Precis som SFS lyfter finns möjlighet att söka sommarkurser, och under sommaren har flera tusen nya platser tillkommit.

Ärliga chanser till arbete

Problemet med SFS förslag är egentligen inte att det är dåligt underbyggt – utan att det faktiskt inte löser några som helst problem.

Lucas Ljungberg
Lucas Ljungberg Foto: Moderata studenter

Studenter behöver få riktiga och ärliga chanser till att få arbete, eller ha möjligheten att snabba på sin examen genom att kunna läsa meningsfulla sommarkurser. Så kan studenter slippa arbetslöshet och undgå att få svårt med försörjning i sommar.

En björntjänst

I framtiden krävs att skattepengarna används på ett ansvarsfullt sätt. Därför borde pengarna som SFS vill lägga på CSN i sommar i stället användas för att stödja företagen så att jobben kan räddas, och därmed också studenternas möjlighet till försörjning.

Att vilja dela ut pengar till någon utan krav på motprestation låter snällt, men det är inget annat en björntjänst. För arbetsmarknaden som studenter efter sin examen kommer att möta är allt annat än kravlös.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

SFS: Få sommarjobb i år – ge extra studiemedel

Många studenter får inte något sommarjobb i år på grund av coronakrisen. Runt 175 000 studenter vet inte hur de ska klara sig ekonomiskt. Ge därför extra studiemedel i sommar, skriver Sveriges förenade studentkårer (SFS).


Nämnda personer

Lucas Ljungberg

Assistent hos EU-parlamentariker Arba Kokalari
Jurist (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00