Moderata studenter: SFS gör studenterna en björntjänst

REPLIK. Att SFS vill lösa studenternas arbetsbrist i sommar genom att dela ut CSN utan krav på motprestation är anmärkningsvärt. Lägg i stället pengarna på företagen, så att jobben kan räddas. Det skriver Lucas Ljungberg, Moderata studenter.

Lucas Ljungberg
Riksordförande, Moderata studenter

Att många förlorar jobb i sviterna av corona är nog ingen överraskad av, och att det särskilt drabbar studenter som enbart har haft timanställning och som dessutom har förlorat sina sommarjobb är inget oväntat. Det som däremot är oväntat är att Sveriges förenade studentkårer (SFS) vill lösa arbetsbristen för studenter genom att kravlöst dela ut CSN till alla som önskar det under sommaren. Det är anmärkningsvärt.

Rent av oseriöst

Bakgrunden till SFS slutsats om CSN är en undersökning de har genomfört tillsammans med Novus. I undersökningen, med deltagarfrekvens på 52 procent (alltså 300 studenter), har studenterna fått svara ja, vet inte eller nej på frågan om huruvida de har sommarjobb i sommar.

Att argumentera för att dela ut pengar till människor baserat på en så undermålig undersökning är inte bara anmärkningsvärt – det är rent av oseriöst.

Även utan coronapandemin är det så att inte alla studenter får sommarjobb trots att de söker. Precis som SFS lyfter finns möjlighet att söka sommarkurser, och under sommaren har flera tusen nya platser tillkommit.

Ärliga chanser till arbete

Problemet med SFS förslag är egentligen inte att det är dåligt underbyggt – utan att det faktiskt inte löser några som helst problem.

Studenter behöver få riktiga och ärliga chanser till att få arbete, eller ha möjligheten att snabba på sin examen genom att kunna läsa meningsfulla sommarkurser. Så kan studenter slippa arbetslöshet och undgå att få svårt med försörjning i sommar.

En björntjänst

I framtiden krävs att skattepengarna används på ett ansvarsfullt sätt. Därför borde pengarna som SFS vill lägga på CSN i sommar i stället användas för att stödja företagen så att jobben kan räddas, och därmed också studenternas möjlighet till försörjning.

Att vilja dela ut pengar till någon utan krav på motprestation låter snällt, men det är inget annat en björntjänst. För arbetsmarknaden som studenter efter sin examen kommer att möta är allt annat än kravlös.

Forrige artikel Saco: Studenthälsans situation är orimlig Saco: Studenthälsans situation är orimlig Næste artikel Sköld (S): SD försöker lösa redan lösta problem Sköld (S): SD försöker lösa redan lösta problem