Ekström går vidare med sågat betygsförslag

SKOLLAG. Rektorer ska kunna besluta att införa betyg från årskurs 4, lyder förslaget. Nu skickar utbildningsminister Anna Ekström (S) det kritiserade förslaget till Lagrådet på remiss.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Nu har regeringen lämnat över en remiss till Lagrådet om det betygsförslag som finns med i januariavtalet. Det är Liberalerna som fick in förslaget i avtalet och som övriga januaripartier behövt acceptera.

Lagändringen innebär i ett första steg att man upphäver skrivningarna som finns i dag om försöksverksamhet. Det är den försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 som har pågått sedan hösten 2017.

I ett andra steg föreslås det föras in att en rektor ges möjlighet att besluta om att införa betyg från årskurs 4 i grundskolan, grundsärskolan och sameskolan samt från årskurs 5 i specialskolan.

Möjligheter på skolan

Ett antal remissinstanser ville att förslaget ändrades så att det var huvudmannen som fattade beslut om införande av betyg i årskurs 4. Men med lagrådsremissen står det klart att regeringen inte hörsammar remissvaren. Det är rektor som ska vara ansvarig för beslutet.

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Om rektor vill införa betyg från årskurs 4 ska lärarna vid skolan få yttra sig först över beslutet. Rektorn måste meddela huvudmannen och huvudmannen måste i sin tur meddela Skolverket om beslutet att införa tidigare betyg.

För de skolor och årskurser som inför det gäller inte skollagens krav på att upprätta individuella utvecklingsplaner.

"Minska negativa effekter"

Ändringen om att rektorn får fatta beslut om tidigare betyg föreslås träda ikraft den 1 april 2021 och tillämpas från och med höstterminen 2021.

– Förslaget i lagrådsremissen innebär inte att någon skola måste införa tidigare betyg. Det blir upp till rektorn att bedöma om det är lämpligt att införa tidigare betyg på skolan och vilka åtgärder som kan krävas för att minska eventuella negativa effekter, till exempel ökad stress hos eleverna, säger Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Läs också

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00