Rådet vill att flyktingläger snabbutreds

MIGRATION. EU:s stats- och regeringschefer kom sent i natt fram till att det kontroversiella förslaget om migrantläger i Nordafrika ska snabbutredas.

Statsministern besökte riksdagens EU-nämnd inför toppmötet. (Arkivbild) 
Statsministern besökte riksdagens EU-nämnd inför toppmötet. (Arkivbild) Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Manell

EU-topparna möts just nu i Bryssel och migrationsfrågan har stått högt på dagordningen. Det har länge pratats om att det var på det här toppmötet som den skulle lösas en gång för alla. Men det enda regeringscheferna verkade vara överens om på förhand var att de inte skulle kunna komma överens.

– Den springande punkten är att alla länder tar emot asylsökande så att vi får en rättvis fördelning. Men det ser mörkt ut att komma överens under det här mötet, sade statsminister Stefan Lövfen (S), vid ett möte med EU-nämnden i onsdags.

Flyktingläger

Inför mötet dök ett förslag om att införa migrantläger (regionala landstigningsplattformar på EU-språk) i Nordafrika upp som en bubblare. Lägren har bland annat föreslagits av FN:s flyktingorgan UNHCR. Tanken med förslaget är att flyktingar som plockas upp på Medelhavet ska föras till lägren för att få sin sak prövad, innan de kommer till EU. Stefan Löfven sade inför mötet att regeringen inte stödde förslaget i nuläget eftersom det ännu är oklart vad det innebär.

– Vi är inte beredda att stödja förslaget men stödjer att konceptet undersöks närmare.

Vi står inför ett vägskäl. Antingen kan vi värna asylrätten och fokusera på att värna liv eller ge efter för de främlingsfientliga vindar som blåser i Europa.

Jens Holm (V)
Som är kritisk till förslaget om migrantläger.

Läs också: Förhandlingar om kvotflyktingar bromsas

Överenskommelse

Sent i går natt kom ledarna överens om just den linjen. Att migrantläger i Nordafrika ska snabbutredas av Kommissionen och Ministerrådet, i samarbete med UNHCR, den internationella migrationsorganisationen och de länder i vilka lägren skulle placeras.

Trots det var det en besviken Stefan Löfven efter mötet.

– Jag är inte nöjd, eftersom det inte blev något beslut om fördelningen av asylsökande till alla EU-länder. Men det ska diskuteras ytterligare, sade han på väg ut från mötet på fredagsmorgon.

Om migrantlägren sade han:

– När det gäller asylcentren, så ska det undersökas med FN:s flyktingorgan, UNHCR, om och hur det ska gå till. Men det är inte något som sker snabbt, det är inte aktuellt.

Vänsterpartiet kritiskt

I riksdagen är Vänsterpartiet kritiskt till detta och vill att regeringen helt avfärdar tanken på migrantläger.

– Vi står inför ett vägskäl. Antingen kan vi värna asylrätten och fokusera på att värna liv eller ge efter för de främlingsfientliga vindar som blåser i Europa. Jag ser rådsslutsatserna som en eftergift för det senare. Fokuset där är att hålla människor borta inte att rädda liv, sade Jens Holm (V), vid mötet i EU-nämnden i onsdags

Läs också: Spretig svensk syn när nya asylregler ska utformas

Holm är också kritisk till att regeringen hänvisar till UNHCR när det gäller förslaget och kallar det “smått historierevisionistiskt”.

– Det här har länge drivits av extremhögern i Europa.

Löfven svarade då Holm genom att fråga vad alternativen är.

– Det är inte något humanitärt att sitta och titta på när det här pågår, sade Löfven.

Omfördelning

Regeringen fortsätter driva linjen om en solidarisk omfördelning av flyktingar. Löfven menar att det var just avsaknaden av en sådan som ledde till att vissa länder fick ta ett väldigt stort ansvar 2015.

– Då fanns inget gemensamt ansvar. Det såg vi hur det gick. Inte så lysande.

Läs också: Wikström (L) vill att rådet kör över Tusk i flyktingfrågan

Men någon sådan överenskommelse kom, som väntat, alltså inte på plats. Därför har det sedan tidigare diskuterats om vissa länder ska gå vidare med ett förslag på egen hand. Den dörren stänger inte statsministern helt.

– Det är absolut en variant man kan diskutera.

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00