Debatt

Slutreplik: Fortfarande frågetecken om SVT:s rapportering om propalestinska demonstrationer

Att avfärda vår och andra aktörers kritik mot SVT:s nyhetsförmedling med att den är ”befängd” är inte att ta den på allvar. Det skriver riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) i en slutreplik.

SVT borde rapportera mer om vad som faktiskt sägs på propalestinska demonstrationer, menar debattören.
SVT borde rapportera mer om vad som faktiskt sägs på propalestinska demonstrationer, menar debattören.Foto: Lars Schröder TT/Johan Nilsson/TT
Tobias Andersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jag vill börja med att tacka Michael Österlund för ett nyanserat svar på min artikel. Det är fullt rimligt att det är svårt för SVT och övrig media att verifiera uppgifter mitt i ett krig, speciellt i en tid då information kan spridas snabbt och möjligheterna för olika aktörer att fejka händelser är större än någonsin. Men om man använder sig av overifierade uppgifter, då bör det rimligtvis också nämnas i samma sammanhang.  

Ta kritiken på allvar

Vi vidhåller vår kritik mot public service. Händelser, som exempelvis medarbetaren på P4 Sjuhärad, och andra händelser som jag omnämner i min artikel, är bekymmersamma. Att avfärda vår och andra aktörers kritik mot SVT:s nyhetsförmedling med att den är befängd är inte att ta den på allvar. Hade SVT tagit åt sig av vår kritik med avsikt att utreda huruvida den faktiskt stämmer så hade de i stället visat handlingskraft med en intern genomlysning. 

Läs också

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, inte minst när vi ser tusentals människor runt om i vårt land försvara och hylla Hamas. Det ställer högre krav på public service att rapportera om frågan, speciellt när sådana yttringar sker på svenska gator och torg.  

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, inte minst när vi ser tusentals människor runt om i vårt land försvara och hylla Hamas.

Vi har redan påpekat att SVT har utelämnat denna rapportering. I stället är det via sociala medier vi har nåtts av de antisemitiska budskap som skanderats på dessa demonstrationer. Så borde ett välfungerande public service inte fungera. Här menar vi bestämt att det inte räcker att förmedla information om att en demonstration har ägt rum; även vad som har sagts under den är av största vikt för allmänheten.

Frågetecken finns kvar

Det är bra att SVT har självinsikt och är medvetna om problematiken om att de kan fela i rapporteringen, likväl att de dagligen arbetar för att undvika fel. Vi kan inte nog betona vikten av just det arbetet. Men det innebär även att det måste finnas utrymme för kritik när det är uppenbart att det finns frågetecken kring hur det har rapporterats om propalestinska demonstrationer. Ett statligt mediebolag måste kunna tåla sådana påpekanden.  

Läs tidigare inlägg i debatten

SD-ledamot: Public service har brustit i rapporteringen om Gazakriget

Public service utgör en maktfaktor och är en central del av den svenska beredskapen vid kris eller konflikt. Det finns ingen plats för journalister som hyser sympatier för extrema organisationer, skriver riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD).

Replik: Befängd kritik från Tobias Andersson gällande SVT:s bevakning

I en debattartikel riktar riksdagsledamoten Tobias Andersson befängd kritik mot SVT:s bevakning. Det är inte sant att vi skulle underlåtit att rapportera om den växande antisemitismen eller att vi använder terrororganisationen Hamas bilder utan att reflektera, skriver Michael Österlund, tillförordnad nyhets- och sportdirektör på Sveriges Television.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00