Debatt

Replik: Befängd kritik från Tobias Andersson gällande SVT:s bevakning

I en debattartikel riktar riksdagsledamoten Tobias Andersson befängd kritik mot SVT:s bevakning. Det är inte sant att vi skulle underlåtit att rapportera om den växande antisemitismen eller att vi använder terrororganisationen Hamas bilder utan att reflektera, skriver Michael Österlund, tillförordnad nyhets- och sportdirektör på Sveriges Television.

Diskussion om vårt utbud är bra. Det händer att vi gör fel och då ska vi rätta och bättra oss. Men för att diskutera ett helt utbud bör lämpligen just helheten vara utgångspunkten, skriver debattören.
Diskussion om vårt utbud är bra. Det händer att vi gör fel och då ska vi rätta och bättra oss. Men för att diskutera ett helt utbud bör lämpligen just helheten vara utgångspunkten, skriver debattören.Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

SVT Nyheter har i mer än 50 dagar rapporterat dygnet runt om kriget mellan Hamas och Israel. Om terrororganisationen Hamas ohyggliga terrorattack mot civila i Israel, om civilt lidande i Gaza, om israeliska arméns taktik, om förhandlingar om gisslan och om övriga världens reaktioner. Bevakningen har varit bred och med många perspektiv, precis som publiken har rätt att förvänta sig av SVT. SVT:s utsända har funnits på plats i Mellanöstern under hela konflikten.

I alla krig är propaganda en komponent. Vi vet att digitala verktyg i kombination med sociala medier kan bli en häxbrygd av falsarier och medveten desinformation. Inte sällan gifter de sig med gamla konspirationsteorier som antisemitism.

Befängd kritik mot SVT:s bevakning

Det är journalistikens roll att ständigt söka sanningen, komma den så nära det bara går, trots de uppenbara svårigheter som krigssituationer innebär. Vi ska verifiera bilder och information och vi ska också förklara för vår publik hur vi arbetar, vilka källor som används och varför. Allt det här gör SVT Nyheter. Sedan ett år tillbaka har vi en grupp journalister med spetskompetens inom digital verifiering som närgranskar information från kriget i Ukraina och nu även kriget mellan Israel och Hamas. De har betytt mycket för vår bevakning och därför tillsätter vi nu ännu fler reportrar med den spetskompetensen.

Läs också

I en debattartikel riktar riksdagsledamoten Tobias Andersson befängd kritik mot SVT:s bevakning. Det är inte sant att vi skulle underlåtit att rapportera om den växande antisemitismen eller att vi använder terrororganisationen Hamas bilder utan att reflektera.

Vi är tydliga med förklaringar och hänvisningar

Så här är det. Om den växande antisemitismen och judars extrema utsatthet har SVT Nyheter berättat i Agenda, Aktuellt, Morgonstudion, Rapport, lokala nyhetssändningar och i vår nyhetstjänst SVT Nyheter åtskilliga gånger. En av våra allra mest rutinerade utrikesreportrar, Bert Sundström, har sett videomaterial som World Jewish Congress i samverkan med israeliska ambassaden visade för utvalda journalister och han har återberättat det han såg för SVT:s publik. Hur Hamasterroristerna dödade och tillfångatog civila och hur de möttes av jubel från sina anhängare.

SVT Nyheter har visat bilder tagna av israeliska armén, med tydlig källhänvisning. Och vi har visat bilder tagna av Hamasterrorister, också de med tydlig källhänvisning. I det senare fallet för att till exempel visa hur terrorattacken gick till. Vi är tydliga med förklaringar och hänvisningar.

Helheten bör vara utgångspunkten

Mellanösternkonflikten har alltid varit starkt polariserande. Vetenskapliga studier om fenomenet Hostile Media effect gjordes första gången med rapportering om Mellanöstern som exempel. Samma nyhetsinslag visades för en grupp proisraeler och en grupp propalestinier. Båda grupperna ansåg att inslaget gynnade den andra sidan. Fler studier har gjorts om Hostile Media effect och jag vill uppmana alla som intresserar sig för frågan att läsa på om fenomenet.

Diskussion om vårt utbud är bra. Det händer att vi gör fel och då ska vi rätta och bättra oss. Men för att diskutera ett helt utbud bör lämpligen just helheten vara utgångspunkten.

Tidigare inlägg i debatten

SD-ledamot: Public service har brustit i rapporteringen om Gazakriget

Public service utgör en maktfaktor och är en central del av den svenska beredskapen vid kris eller konflikt. Det finns ingen plats för journalister som hyser sympatier för extrema organisationer, skriver riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD).

Nämnda personer

Tobias Andersson

Riksdagsledamot (SD), ordförande i näringsutskottet, ledamot i partistyrelsen, näringspolitisk talesperson
Företagsekonom (Handelshögskolan i Göteborg)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024