Debatt

SD-ledamot: Public service har brustit i rapporteringen om Gazakriget

Public service utgör en maktfaktor och är en central del av den svenska beredskapen vid kris eller konflikt. Det finns ingen plats för journalister som hyser sympatier för extrema organisationer, skriver riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD).

Medborgarna har all rätt att ställa höga krav på public services rapportering, särskilt eftersom det är statliga mediebolag finansierade med skattepengar, skriver Tobias Andersson (SD).
Medborgarna har all rätt att ställa höga krav på public services rapportering, särskilt eftersom det är statliga mediebolag finansierade med skattepengar, skriver Tobias Andersson (SD).Foto: Lars Schröder/TT
Tobias Andersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sedan Hamas avskyvärda terrordåd mot civila israeler den 7 oktober har den svenska och internationella pressens nyhetsrapportering fokuserat på konflikten mellan Israel och Hamas. Inte minst har public service nyhetsbevakning varit stor. Huruvida public service har lyckats med sitt uppdrag att rapportera oberoende och nyanserat kan däremot diskuteras.

SVT delar klipp från Hamas

Sedan attacken har vi bland annat kunnat se hur människor samlas i stora svenska städer för att hylla Hamas eller skandera antisemitiska slagord. Dessutom har politiker på vänsterkanten upprepade gånger uttryckt sig antisemitiskt eller spridit Hamaspropaganda. Här har public service rapportering brustit. Samlingar av Hamassympatisörer har beskrivits som fredliga, och sammankomster där man sjungit kampsånger har rapporterats som om de förespråkar ett vapenstillestånd.

Det finns ingen plats för journalister som hyser sympatier för extrema organisationer.

Vid rapportering från Gaza har SVT vid ett flertal tillfällen använt sig av klipp från terrororganisationen själva och de har till och med gått ut och i efterhand ifrågasatt sanningshalten och att de visat klipp som varit Hamas-propaganda. Dessutom har det inte rapporterats om Socialdemokraternas kopplingar till Hamas och andra rörelser med antisemitiska förtecken i Palestina.

Ett exempel är partiet Fatah som den tidigare S-ledaren Stefan Löfven har beskrivit med orden ”kära systerparti”. Fatahkopplade grupper ska enligt vissa uppgifter ha kopplingar till terrorattentatet i Israel den 7:e oktober. Fatahs Betlehemavdelning, enligt Palestinian Media Watch, ska ha lagt upp bilder där israeler framställs som råttor som trampas ihjäl av en sko med palestinska flaggans färger i samband med attacken. Kan man föreställa sig att ett annat parti i Sveriges riksdag skulle ha ett systerparti som medverkar i terroristattentat och inte ställs till svars för sitt bristande omdöme?

Potentiellt säkerhetsproblem

I nära anslutning till attacken publicerades ett meddelande från P4-Sjuhärads Instagramkonto med tydliga sympatier för Hamas. Meddelandet skickades fel till en privatperson, men det väcker frågan om vilka sympatier som finns på public service och om det finns ett utbrett stöd för Hamas eller andra grupper som motsätter sig existensen av en israelisk stat. Det är självklart att om public services egna journalister har vänstersympatier och är anti-israeliska kommer det att avspegla sig i rapporteringen.

Det är inte enbart en fråga om rapportering, utan sympatierna kan även utgöra ett säkerhetsproblem. Vi får inte glömma att public service har ett beredskapsuppdrag, och om det finns journalister som sympatiserar med terrororganisationer utgör det ett problem. Det är värt att påpeka att detta inte är första gången; för några år sedan avslöjades det att en SR-journalist hade en privat relation med en terrormisstänkt man.

Vi sverigedemokrater har genom åren anklagats för att vilja urholka public services oberoende. Problemet är dock att public service själva har urholkat sitt oberoende.

Journalister visar partiskhet

Medborgarna har all rätt att ställa höga krav på public services rapportering, särskilt eftersom det är statliga mediebolag finansierade med skattepengar. Bevakningen av händelserna i Israel utgör ett utmärkt exempel på hur public services egna journalister visar partiskhet och utelämnar rapportering om antisemitism på svenska gator och torg.

Dessa frågor bör tas på allvar. Public service utgör en maktfaktor och är en central del av den svenska beredskapen vid kris eller konflikt. Det finns ingen plats för journalister som hyser sympatier för extrema organisationer. Det utgör ett hot mot säkerheten och oberoendet. Vi sverigedemokrater hoppas att public service-bolagen tar detta på största allvar, för det här är inte hållbart.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024