Schyman övertygad att FI kommer in i riksdagen

VAL. Gudrun Schyman leder Feministiskt Initiativ i ännu ett försök att komma in i riksdagen. Med homepartys och erfarenhet från kommuner är hon övertygad om att det kommer att gå vägen.

Feministiskt Initiativ grundades 2005 och har ända sedan starten haft Gudrun Schyman som frontfigur. I riksdagsvalet 2006 fick de 0,65 procent av rösterna. I valet 2010 backade partiet till 0,40 procent. För att i riksdagsvalet 2014 närma sig fyraprocentsspärren med ett valresultat på 3,12 procent. Nu är siktet inställt på att ta steget in i riksdagen 2018. Altinget har intervjuat partiledaren Gudrun Schyman om varför partiet behövs och hur man ska locka väljare.

– För att de här frågorna som rör kön och makt aldrig har accepterats som en del av politiken. Det har rått någon form av konsensus. I termer av att ”vi är överens om att vi vill ha jämställdhet” har man förvisat de här frågorna till kvinnoförbund eller andra organisationer. Man har inte sett det som viktiga demokratifrågor.

– Vi resonerar inte i de där kannibalistiska termerna. Det finns väljare som räcker till oss alla. De vi hoppas ska rösta på oss är de som vill ha förändring. Alla som har förstått att vi fortfarande lever i ett samhälle som är väldigt starkt präglat av patriarkala struktur och som vill ha en ändring på det är välkomna till Feministiskt Initiativ.

Login