Rätt man på rätt plats – men uppförsbacken blir brant

KOMMENTAR. Talmannen ska sätta konstitution och praxis före partipolitiken. Den nyvalde Andreas Norlén (M) har blivit känd för att göra just det i KU. Men tidpunkten för talmansuppdraget har aldrig varit svårare.

Foto: Fredrik Wennerlund
Johan Manell

Hade talmansjobbet utannonserats är det nog få av riksdagens ledamöter som hade haft en chans mot Andreas Norléns meriter för uppdraget. Norlén är känd från sin tid som ordförande i KU att sätta konstitution och praxis före partipolitiken. Något som kanske är talmannens viktigaste kravspecifikation. Det enda som möjligen talar emot Norlén är hans ålder. Med sina 45 år blir han den yngsta talmannen sedan tvåkammarriksdagens införande 1866. 

Samtidigt är Norlén ingen riksdagsrookie. Han har varit ledamot i 12 år och under den gångna mandatperioden varit ordförande i Konstitutionsutskottet (KU). 

Har lyckats ena KU

Tanken är att KU i sina granskningar på samma sätt som talmanspresidiet ska stå över partipolitiska hänsyn i sitt arbete. Men så har det inte alltid varit, utan granskningar genom åren har många gånger visat splittring bland utskottets ledamöter och flera reservationer till granskningsbetänkandet.  

När Andreas Norlén tog över ordförandeklubban i utskottet hade han tillsammans med den vice ordföranden Björn von Sydow (S) ambitionen att försöka få KU att agera som det egentligen är tänkt.  

– Vi hade den gemensamma ambitionen att föra tillbaka KU till rötterna med fokus på juridisk konstitutionell granskning och försöka komma bort från de partipolitiska övertonerna och motsättningarna som ju lång tid dessförinnan hade präglat bilden av KU, sade Norlén till Altinget i en intervju i juni. 

Resultatet var ett konstitutionsutskott som under hela mandatperioden presenterade i princip eniga betänkanden. Något som inte har förekommit tidigare.

Läs också: Norlén: KU:s enighet är historiskt unik

Om Andreas Norlén tar med sig den ambitionen in i talmanspresidiet borde han vara som klippt och skuren för uppdraget. Och under sin första pressträff som nyvald talman låter det som att så kommer bli fallet. 

– Jag har lagt av mig Moderaternas partinål och satt på mig riksdagens silverfärgade märke i stället och jag tror att det är viktigt att talmansämbetet präglas av en ambition att gå utöver de partipolitiska motsättningarna och söka samförstånd, säger Norlén. 

Får uppförsbacke

Samtidigt blev själva valet av Norlén i allra högsta grad föremål för partiernas taktik- och rävspel. De rödgröna stödde inte valet av Norlén utan hade hellre sätt Åsa Lindestam (S) så förutsättningarna för Norlén hade kunnat vara bättre. 

Läs också: Käbbel om talmännen (Från den 20 september)

Det blir en utmaning för Norlén att hantera det knepiga parlamentariska läget. Om han efter talmansrundorna kommer att föreslå Ulf Kristersson som statsminister kommer röster höjas från rödgrönt håll att talmannen är politiskt färgad. Om han å andra sidan skulle föreslå Stefan Löfven så kommer det säkerligen grymtas i alliansleden att “deras” talman hjälper de andra. 

Men de diskussionerna hade samtidigt kommit som ett brev på posten oavsett vem som hade suttit med talmansklubban. Är det någon som har ett "track record" som gör att den kritiken åtminstone försvåras så är det Andreas Norlén.  

När Altinget intervjuade Andreas Norlén i juni så berättade han vilka kvalifikationer han ansåg att man skulle ha som KU-ledamot.  

– Man ska som KU-ledamot vara mer lojal mot lag och praxis än med sitt parti.  

Det är ingenting i dagsläget som tyder på att Norlén, som doktor i juridik och stor anhängare av konstitution och riksdagspraxis, skulle ha en annan inställning till kvalifikationerna för talmannen.

– Jag är mycket väl medveten om att inte alla ledamöter i kammaren röstade på mig som talman. Jag är ödmjuk inför detta och kommer att anstränga mig till det yttersta för att vara hela riksdagens talman, säger han på pressträffen.

Nedgrävd stridsyxa?

Och kanske kan man ha en förhoppning att när dammet lagt sig så kan alla enas om att inte försöka ta partipolitiska poäng på vilka som till slut blev talmän. När Altinget talade med Jan Björklund (L) strax före omröstningen fanns i alla fall en sådan ambition från dennes sida.

– Andreas Norlén är en mycket skicklig person så blir han vald kommer det att fungera alldeles utmärkt. Blir det Åsa Lindestam som blir vald så kommer vi naturligtvis att samarbeta med henne också, sade Björklund.

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00