Prio på välfärd – men regeringen uppmanar kommunerna att gå back

Regeringen lovar prioritering av välfärden inför höstbudgeten. Samtidigt uppmanar de kommuner och regioner att använda sina tidigare överskott och att överväga att gå med underskott för att hantera den höga inflationen. 

Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar regeringens prioriteringar inför höstbudgeten i Almedalen. 
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar regeringens prioriteringar inför höstbudgeten i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/ TT
Louise Carlsson-Örning

Kommunerna har gått med stora överskott under flera och och de borde nu överväga att gå med underskott för att hantera de tuffa ekonomiska läget. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff i Almedalen. 

– Vi har ett balanskrav, kommuner och regioner ska lägga en budget i balans. Det är ju en del av hela vårt ramverk. Men i förarbetena är det tydligt att det kan finnas särskilda skäl att under ett eller två år göra avsteg, säger Elisabeth Svantesson. 

Det ökade kostnaderna för kommuner och regioner handlar delvis om att inflationen drivit upp bland annat pensionskostnader, en kostnad som bör gå ner när inflationen återgår till det normala. 

Vi ser att väldigt många kommuner just nu har det tufft och kanske regioner framför allt. Det kommer att vara en viktigt prioritering för oss i överläggningarna efter sommaren.

Elisabeth Svantesson (M)
Finansminister

– Att tillfälligt säga upp personal för att klara de här två åren vore olyckligt, då kan man åberopa särskilda skäl och ha en budget, under ett år till exempel, som inte är i balans, säger Svantesson. 

Lovar hjälp från staten

Samtidigt poängterar regeringen att staten kommer att ta ansvar och att man i budgeten som läggs fram i höst kommer att prioritera välfärden och de behov som just kommuner och regioner har. 

– Vi ser att väldigt många kommuner just nu har det tufft och kanske regioner framför allt. Det kommer att vara en viktigt prioritering för oss i överläggningarna efter sommaren, säger Svantesson. 

SKR har begärt 24 miljarder inför budgeten 2024 för att klara av ökade kostnader. Några besked om hur mycket regeringen kommer att avsätta ger Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson dock inte. 

– Vi kommer att återkomma i augusti med hur stort reformutrymmet är, säger finansminister Elisabeth Svantesson. 

I övrigt är regeringens besked att man särskilt kommer att prioritera försvaret och rättsväsendet i budgeten för 2024. Men även fortsatt prioritering av att bromsa inflationen. 

 

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00