L tar strid mot Swexit

VALFRÅGA. När Liberalerna i våras presenterade sin valstrategi var budskapet att partiet skulle köra all-in på skolan. Men L ser sig nu nödgat att ta strid för Sveriges EU-medlemskap och göra det till valfråga.

Foto: Foto: Riksdagen/MPD01605 (Flickr)
Johan Manell

Det har länge varit känt att Liberalerna varit det mest EU-positiva av riksdagspartierna. Samtidigt har de flesta av de övriga partierna varit antingen positiva eller åtminstone legat lågt med sin EU-kritik i debatten. Det har nu delvis ändrats. Sverigedemokraterna har medvind i opinionen och har med inspiration från brexit nu på allvar börjat tala om krav på en svensk folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap.

Läs också: SD: Omförhandla Sveriges avtal med EU

Samtidigt på andra kanten av det politiska spektrat är Vänsterpartiet fortfarande för att Sverige lämnar unionen. 

Läs också: Holm (V): EU ägnar sig åt marknadsfundamentalism 

Var tredje ledamot för utträde

Ibland måste man tänka, vad är riktigt viktigt och vad tror jag verkligen på? Så driver man det och så får det gå som det går.

Jan Björklund (L)
Svarar på frågan om EU är en valvinnare eller inte.

Givet det nuvarande opinionsläget kan det mycket väl vara så att en tredjedel av riksdagens ledamöter i höst kan vara för att Sverige lämnar EU. Det oroar Liberalerna och gör att partiet känner att det måste ta strid för det svenska medlemskapet.

Läs också: Brexit gynnar Liberalerna 

– Det saknar motstycke i Europa, med undantag för Storbritannien. Det finns ju inget annat land där en så stor grupp i parlamentet tycker att landet ska lämna. Det kommer ju naturligtvis påverka det politiska klimatet, synen på EU och vår förmåga att samarbeta i Europa när det är så starka motkrafter i riksdagen. Därför är det angeläget att argumentera varför EU är viktigt, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Altinget.  

Inte valtaktik

När Sverigedemokraterna har börjat prata om en Swexit måste det bemötas, oavsett om det genererar röster eller inte i riksdagsvalet, menar Björklund. Om EU-stöd är en valvinnare eller inte är därför inget Björklund kan svara på.  

– Det vet man ju aldrig. Det ska jag återkomma till dagen efter valet. Men ibland måste man tänka, vad är riktigt viktigt och vad tror jag verkligen på? Så driver man det och så får det gå som det går, säger han.  

Läs också: Majoritet av partierna: Det går inte att vinna val i Sverige på EU-frågor

Nämnda personer

Jan Björklund

Sveriges ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00