Finland är EU-kandidaternas favoritland

Liberalerna hyllar Estlands stöd till Ukraina, medan SD pekar mot Danmark som en förebild i flera frågor. För semester så tycker både Alice Bah Kunkhe och Heléne Fritzon att Italien är ett trevligt val. Men flest kandidathjärtan klappar ändå för grannlandet i öst. Här är EU-kandidaternas favoritländer.

Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt trivs väldigt bra i Finland och har många vänner där, skriver han. Fyra av de sju toppkandidaterna som svatat på frågan har Finland som favoritland.  
Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt trivs väldigt bra i Finland och har många vänner där, skriver han. Fyra av de sju toppkandidaterna som svatat på frågan har Finland som favoritland.  Foto: Fredrik Wennerlund, Creative Commons Zero, Denny Lorentzen
Sofia Martinson

När EU-kandidaterna svarade på frågor i Altingets kandidattest fick de inte bara ta ställning till sakpolitiken, utan även uppge vilket som är deras favoritland i EU. Svaren på frågan ”Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)” kommer i form av semestertips, tidigare okänd fakta om kandidaterna och diverse politiska poänger. 

Många kandidater gillar Frankrike på grund av maten, vinet eller språket. Andra vill uppmärksamma sina polska rötter, eller ser nostalgiskt tillbaka på halvåret när de bodde i Belgien. Men det land som vinner popularitetstävlingen – med stor marginal – är trots allt grannlandet i öst. Finland slår tvåan Italien med 35 röster mot 26.

Olika trender inom partierna

Kandidaternas favoritländer

1. Finland 
2. Italien 
3. Frankrike 
4. Danmark
5. Tyskland


Källa: Altingets kandidattest

Alla toppkandidater, utom KD:s Alice Teodorescu Måwe, har svarat på frågan.

Centerpartiets toppkandidat Emma Wiesner gillar Italien mest, och det gör de flesta andra i partiet också. Faktum är att centerpartisterna gillar Italien och Frankrike överlägset mest, vilket man kanske kan förvänta sig av ett lantbrukarparti.

Sverigedemokraternas plats på jorden – eller i alla fall i EU – är utan tvekan Danmark. Många sverigedemokrater framhåller att Danmark är ett riktigt föregångsland i frågor som rör migration, att det är kulturellt likt Sverige och att Danmark ofta vågar ”stå upp mot EU:s klåfingrighet”. Storbritannien hyllas även i många svar på grund av brexit, men att välja det som favoritland i EU hade av förklarliga skäl varit ett brott mot reglerna.

Många miljöpartister vill lyfta fram Nederländerna. Inga motiveringar tillhandahålls, men kanske beror det på landets cykelfokus? Irland är också ett populärt val i partiet, ett land som beskrivs som ”ett starkt och stolt land som tar miljöfrågorna på stort allvar”. Alice Bah Kunkhe väljer dock Italien. Hennes motivering: ”maten, maten, maten”.

Toppkandidaternas favoritländer

Heléne Fritzon - Italien

Charlie Weimers - Finland

Tomas Tobé - Finland

Jonas Sjöstedt - Finland

Emma Wiesner - Italien

Alice Teodorescu Måwe - har inte svarat

Alice Bah Kunkhe - Italien

Karin Karlsbro - Estland


Källa: Altingets kandidattest
Kristdemokraterna älskar Finland. Landet får nästan hälften av KD:s röster. Vissa pekar på dess framgångsrika skolpolitik, andra på deras höga grad av självförsörjning. Andranamnet Ella Kardemark har dock varit på semester vid Gardasjön med familjen och fick därmed ett nytt favoritland i Italien.

Hos Liberalerna dominerar Frankrike – men även Estland är överrepresenterat. Toppnamnet Karin Karlsbro är en av dem som väljer just Estland. Karlsbro ger ingen motivering, men en ledtråd återfinns i andra kandidaters svar, som hyllar landets stöd till Ukraina.

Nästan hälften av alla moderater som svarat väljer Tyskland. Ingen motivering ges förutom ”att landet liknar Sverige på många sätt”. Tomas Tobé går dock mot den moderata strömmen och väljer det säkra valet Finland. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Tyvärr verkar vissa socialdemokrater ha missförstått frågan. Trots att de flesta gillar Finland mest så är det två stycken kandidater som prompt vill påpeka att Sverige ändå är bäst. Ett tydligt regelbrott eftersom man inte fick välja Sverige. Andranamnet Johan Danielsson är en av dem, när han får välja vilken plats i Europa som helst så väljer han byn Laknäs i Dalarna. Lisa Nåbo, sjua på listan och förbundsordförande för SSU, uppger att hon har svårt att välja något annat land än Sverige, men kan ändå sträcka sig till att svara Danmark. 

Vänsterpartiet följer även de den allmänna trenden – med Finland som favorit. Även Jonas Sjöstedt gillar Finland bäst, och kan särskilt tipsa om städerna Tammerfors, Raumo och Helsingfors. 

Politiken bakom Finlands storvinst 

Frågan är om kandidaterna hade valt en resa till Åbo slott framför en tripp till Versailles, eller om politiska motiv ligger bakom kärleken till Finland. Endast en kandidat uppger den senaste tidens turer kring Sveriges och Finlands medlemskap i Nato som anledning till sitt val, men det kan ha funnits i bakhuvudet på ett flertal. 

Ett annat sätt att tackla frågan, och fortfarande göra en politisk poäng, är att svara som Miljöpartiets Maya Arfvidson, som gillar ”alla länder som respekterar de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen”. 

För när det kommer till semestertips så väljer de allra flesta Italien eller Frankrike. Simona Mohamsson, trea på Liberalernas lista, kan dock tipsa om Tjeckiens billiga och goda öl.

Om det är den kända partipiskan som ligger bakom Finlands vinst, eller enbart en brist på originalitet hos kandidaterna, går dock inte utläsa från datan. Kanske kan Lordi ha haft en effekt. Det finska bandet vann nämligen när EU-kandidaterna fick välja sina favoritlåtar från Eurovision.

Läs också

Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M), vice ordförande EPP i Europaparlamentet
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00