S: Säkerhetspröva SD:s tjänstemän på Regeringskansliet

Ulf Kristersson måste säkerställa att ingen känslig information har läckt ut från Regeringskansliet till Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. Det kräver Socialdemokraterna på en pressträff.

SD:s anonyma konton är ett hot mot demokratin, säger Lena Hallengren.
SD:s anonyma konton är ett hot mot demokratin, säger Lena Hallengren.Foto: Pontus Lundahl/TT
Axel Hyttnäs Telin

Sverigedemokraternas aktiviteter med anonyma konton på sociala medier är ”ett hot mot demokratin”, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

– Det faktum att sverigedemokratiska tjänstemän har blivit insläppta i Regeringskansliet av Sveriges statsminister väcker frågor, säger hon.

– Vilken information delas mellan de här tjänstemännen och trollfabriken på Sverigedemokraternas partikansli? Vart tar den informationen sedan vägen? Och vad innebär det för Sveriges säkerhet?

Kräver säkerhetsprövning

Oavsett vad SD-ledaren Jimmie Åkesson säger existerar ”trollfabriken”, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).

– Syftet med verksamheten är att sprida vilseledande information. Det handlar om hot och hat och att splittra och påverka val. Det blir ett sätt att på ett försåtligt vis försöka bedra människor, säger Hultqvist.

Mot bakgrund av säkerhetsläget och det som har framkommit i Kalla fakta kräver Socialdemokraterna att Ulf Kristersson säkerställer att det sker en ny säkerhetsprövning av SD:s tjänstemän på Regeringskansliet. Frågan om SD:s trollfabrik går inte att ”vifta undan”, säger han.

– Kristersson måste säkerställa att ingen känslig information överförs av SD-tjänstemän rakt in i SD:s trollfabrik, säger Peter Hultqvist.

Läs också

Dessutom kräver Hultqvist att försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) kommer till försvarsutskottet för att redogöra för vilka åtgärder man tar.

Peter Hultqvist önskar även att företrädare från Myndigheten för psykologiskt försvar och Totalförsvarets forskningsinstitut kommer till utskottet för att utge expertutlåtanden.

Tidömöte på torsdag

Partisekreterarna för M, KD, L och SD ska mötas i morgon torsdag för att diskutera frågan, enligt uppgift till Ekot.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström har sedan tidigare bjudit in alla sina partisekreterarkollegor. S kräver dock fortsatt att mötet ska ske på partiledarnivå.

Tidigare under onsdagen krävde C att SD:s eventuella roll i LVU-kampanjen utreds. Dessutom vill Centerpartiet att myndighetscheferna för Säpo, Polismyndigheten, MSB och Myndigheten för psykologiskt försvar kommer till justitieutskottet – i ett möte där SD:s ordförande Richard Jomshof hålls utanför.

Centerledaren Muharrem Demirok är kritisk till hur regeringspartiernas partiledare har hanterat frågan.

– Det var ni som släppte in hatet i svensk politik. Det är ni som har gett nycklarna till Regeringskansliet till Jimmie Åkesson. Det är ni som bär ansvaret för att städa upp det här. Nu är frågan, när fan är det nog för er?

– Det här måste få konsekvenser för hur regeringen agerar och hur man faktiskt ser på samarbetet man har, sade Muharrem Demirok på pressträffen.

Läs också

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00