Brexit gynnar Liberalerna

PARTIER. Liberalerna har märkt ett uppsving i medlemsantal efter brexit. Fler människor lockas till partiet på grund av oro för vad som ska hända med europasamarbetet.

EU-samarbetet ligger Liberalerna varmt om hjärtat. På Liberalernas landsmöte togs beslutet att partiet ska verka för att EU blir en federation. Den senaste tiden har EU kämpat med motstridiga intressen. Där vissa medlemsländer velat se ett ökat samarbete, andra mindre. Det som framför allt har skakat unionen i grundvalarna är Storbritanniens beslut att lämna unionen. Samtidigt som Liberalerna beklagar brexit kan det konstatera att det i förlängningen har gjort att partiet lockar fler medlemmar.

– De senaste nya medlemmarna har vi frågat varför de gick med i Liberalerna. Då svarade de allra flesta att “jag måste göra något nu, jag är orolig över EU. Jag vill vara med i ett parti som tror på Europa, som tror på globalisering och som gillar invandring”, säger Johanna Elgenius (L), biträdande partisekreterare.

Lite EU-fokus i valet

I den svenska valrörelsen kommer dock EU-frågorna mest troligt lysa med sin frånvaro. Lag och ordning, invandring och sjukvård kommer att vara i fokus, som det ser ut nu. Och det är en hel rad andra områden som av väljarna anses vara viktigare än EU, visar flera opinionsmätningar. Liberalerna beklagar att EU får så lite utrymme i den svenska debatten men menar att partiet måste förhålla sig till vilka frågor som är aktuella.

– Vi pratar om de frågor som är uppe för debatt men vi skulle gärna vilja att det var en viktigare fråga, säger Elgenius, till Altinget.

Läs också: L: Vår frihet är värd att försvara

Europaval 2019

Chans att prata EU-frågor får Liberalerna dock redan nästa vår då det stundar val till Europaparlamentet. Och där hoppas Liberalerna kunna göra ett bra val tack vare sina nya medlemmar och den positiva inställning till EU som partiet företräder.

–  Vi är Sveriges mest EU-vänliga parti och det kommer vi fortsätta att vara. Det är ju europaval 2019. Vi brukar vara starkare där, säger Elgenius.

Wikström kandiderar igen

Liberalerna har i dag två av de svenska platserna i EU-parlamentet. Cecilia Wikström sitter som representant för partiet sedan 2009 och hon har meddelat att hon vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

– Vi behöver politiker med ett starkt ledarskap som står upp för ett förbättrat och fördjupat samarbete mellan EU-länderna, och en sådan politiker är jag, säger Wikström, i ett pressmeddelande.

Läs också: Wikström (L) vill att rådet kör över Tusk i flyktingfrågan

Den andra svenska parlamentarikern för Liberalerna är i dag Jasenko Selimovic.

Forrige artikel Protest mot europeiskt gasstöd föll Næste artikel Öppnare elmarknad om parlamentet får bestämma Öppnare elmarknad om parlamentet får bestämma