Holm (V): EU ägnar sig åt marknadsfundamentalism

STÅNDPUNKT. Vänsterpartiet menar att EU sätter marknaden före miljö och folkhälsa. Riksdagsledamoten Jens Holm (V) vill se ett EU där länder tillåts gå före inom dessa områden.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V).
Riksdagsledamoten Jens Holm (V).Foto: Vänsterpartiet
Johan Manell

Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti. Det långsiktiga målet för partiet är fortfarande att Sverige ska lämna unionen. Men frågan drivs inte aktivt av partiet i dagsläget. Jens Holm (V) är riksdagsledamot och ledamot av EU-nämnden. Han framhåller vikten av ett europeiskt samarbete men tycker att EU har gått för mycket i marknadens ledband.

– När marknaden ställs mot miljö och folkhälsa vinner nästan alltid marknaden, säger han.

Vänsterpartiets syn är den motsatta. Partiet vill istället se ett EU som, förvisso kan reglera vissa miniminivåer, men framför allt ett EU där länder ska kunna få gå före. Framför allt på de nämnda områden miljö och folkhälsa.

Går åt fel håll   

Jens Holm som tidigare också representerat Vänsterpartiet i Europaparlamentet säger att han är besviken på den utveckling som skett i unionen de senaste åren.

EU väljer att rädda banker före att hjälpa människor.

Jens Holm (V)
Riksdagsledamot

– Jag har sett få tecken på att man går åt rätt håll tyvärr, säger han.

Att kommissionen valt att presentera ett budgetförslag som ska täcka luckan när britterna lämnar som totalt sett är större än när britterna räknades med är han, i likhet med de flesta svenska partier, kritisk till. Holm vill i stället se att EU ska ägna sig åt färre saker, men att dessa ska skötas bättre.

Rent konkret vill han se färre av subventioner. Bland annat skulle han helt vilja skrota den gemensamma jordbrukspolitiken. Men om detta inte låter sig göras i nuläget vill han åtminstone ställa om den så att den ger bidrag till “kollektiva nyttor” såsom ekologiskt jordbruk snarare än som i dag, i stor utsträckning till ökad produktivitet.

Skeptisk till försvar och asylpaket

Kommissionens utökning av försvarsbudgeten välkomnas inte heller den av V. EU ska helt enkelt inte ägna sig åt sådana frågor menar Holm.

– EU ska värna freden inte underminera den, säger Holm.

Även EU:s process med ett gemensamt asylpaket får en släng av sleven. Att rådet ska kunna enas om ett fördelningssystem vid toppmötet i slutet av juni håller han för osannolikt.

– Det kommer inte att ske, det vet alla. Den frågan är tyvärr i princip död, säger Holm.

Alla delar Jens Holm är kritisk till kokar ned till att han anser att EU med Jean-Claude Juncker i spetsen driver på EU i en “marknadsfundamentalistisk” riktning.

– EU väljer att rädda banker före att hjälpa människor, säger Holm.

Brexit

Men kritiken till trots säger Jens Holm att Vänsterpartiet respekterar resultatet i folkomröstningen 1994 och därför inte i nuläget inte driver frågan om ett utträde. Men att ett utträde skulle vara möjligt tror han. Att det gått knackigt i EU:s brexitförhandlingar menar Holm till stor del beror på att britterna inte hade en plan för att lämna och inte visste hur de skulle agera efter resultatet i folkomröstningen.

– De (Storbritannien reds.anm) har hamnat i ett reaktionärt moras, säger Holm.  

På frågan om vad han anser vara det bästa med EU svarar Holm:

– Det bästa är att det är en plattform för samarbeten och möten.

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB
Fil. mag i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00