SD: Omförhandla Sveriges avtal med EU

KRITIK. Europaparlamentarikern Peter Lundgren menar att EU inte levererat det de lovade när Sverige gick med i unionen. Han vill därför att Sverige omförhandlar avtalet och att sedan en folkomröstning om ett eventuellt utträde ska hållas.

Peter Lundgren (SD), europaparlamentariker vid ett anförande i Europahuset.
Peter Lundgren (SD), europaparlamentariker vid ett anförande i Europahuset.Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Sverigedemokraterna är negativt inställda till unionen. I Europaparlamentet representeras partiet av två ledamöter, Kristina Winberg och Peter Lundgren. Lundgren försöker använda sin roll i parlamentet att driva EU i en annan riktning.

– Är man kritisk mot hur något fungerar hjälper det inte att stå utanför och knacka på dörren. Man måste ju faktiskt vara där inne, säger han.

Röstade ja – men har ändrat sig

Men faktum är att Peter Lundgren var en av de som röstade ja till medlemskap 1994. Han menar dock att det berodde på att ja-sidans kampanj hade mer pengar och att det bara togs fasta på de EU-positiva bitarna.

– När vi gick till val 1994 var det så att den propaganda som levererades så var ja-sidan uppbackad av väldigt mycket pengar. Vi fick bara höra det som var jättebra hela tiden, säger han och fortsätter:

Tyvärr så var det många inklusive jag som tyckte att grundidén var bra men ingen kunde ju förutse hur utvecklingen skulle bli fram tills i dag.

Peter Lundgren (SD), europaparlamentariker
Om varför han röstade ja i folkomröstningen om EU-medlemskap men nu vill lämna unionen.

– Det kokade ned till att det skulle bli jättelätt att åka till Tyskland och handla hem lite vodka och öl till helgen och att vi skulle kunna åka mellan olika länder och inte behöva ha passet med oss. Tyvärr så var det många inklusive jag som tyckte att grundidén var bra men ingen kunde ju förutse hur utvecklingen skulle bli fram tills i dag, säger han till Altinget.

Vill omförhandla avtal

Som ett första steg ser Lundgren därför att Sverige bör omförhandla sina avtal med EU. Och efter att så har skett vill han att det ska hållas en folkomröstning om det nya avtalet ska accepteras eller om Sverige ska lämna unionen.

Läs också: Så vill Moderaterna stärka EU

Kritisk till det mesta

Det är få delar av unionen som Peter Lundgren inte är kritisk till. Rent konkret riktar han kritik bland annat mot EU:s försvarssamarbete.

– EU är inget land. EU ska inte ha ett militärt försvarssystem.

Han gillar heller inte tanken på ett gemensamt gränskontrollsystem.

– Jag tycker inte om det. Vi vet bäst i Sverige vad vi behöver för gränsskydd. Det är upp till varje land att skydda sina gränser

Läs också: Holm (V): EU ägnar sig åt marknadsfundamentalism

Bankunionen är han också motståndare till.

– Svenska skattebetalare ska inte reda ut röran från banker i andra länder som har ställt till det för sig.

Och EU:s avtal med Turkiet ger han inte mycket för.

– Det är inte ett avtal, det är utpressning. Betalar inte EU har Erdogan (Turkiets premiärminister reds.anm) förklarat att då öppnar vi  gränserna och släpper på trycket igen.

Men det finns också positiva sidor

De delar där Peter Lundgren däremot tycker att EU fyller en funktion är i handelsfrågor, i viss mån klimatarbetet och framförallt gillar han polissamarbetet, inte minst mot knarkhandel.

– Det är en av de punkterna där vi ser nödvändigheten att ha ett internationellt samarbete.

Budgeten

I kommissionens budgetförslag ska Sveriges medlemsavgift och budgeten som helhet öka efter brexit. Det tycker Peter Lundgren är helt fel. 

– För vem som helst som har en privatekonomi att förhålla sig till är det ju så att tappar du en del av din inkomst så måste du också minska på utgifterna. Det är så självklart för varje människa att det fungerar på det viset. Men inte för EU. 

Nämnda personer

Peter Lundgren

Europaparlamentariker (–)
Grundskola (1979)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00