Så vill Moderaterna stärka EU

INRIKTNING. Moderaternas ledare Ulf Kristersson vill att Sverige driver på EU-samarbetet. En fungerande yttre gränskontroll anser Kristersson är fundamental. Men han vill inte att man kör över Ungern och Polen.

Kristersson presenterar M:s inriktning på europapolitiken i Europahuset.
Kristersson presenterar M:s inriktning på europapolitiken i Europahuset.Foto: Johan Manell/Altinget
Amanda BerglandJohan Manell

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har pekat ut partiets huvudfokus i europapolitiken. I ett tal i veckan tog Kristersson upp att Sverige behöver driva en konsekvent agenda i EU samt driva på för att samarbetet ska fokusera på gränsöverskridande problem.

– Vi ska konsekvent driva vår agenda där problemen är gränsöverskridande, och där lösningarna därför också måste vara det. Så bidrar Sverige bäst till att göra EU starkare, och så främjar vi bäst europeiska – och svenska – intressen, sade Ulf Kristersson i sitt tal i Europahuset.

Det är framförallt på sex områden Kristersson vill se ett närmare EU-samarbete:

  • Fred och säkerhet. Bland annat genom ett starkare utrikespolitik och högre prioritering av det östliga partnerskapet.
  • Miljö och klimat. Till exempel ska EU:s handel med utsläppsrätter bör utvidgas till att omfatta fler sektorer
  • Frihandel och gemensam konkurrenskraft. EU ska bland annat fördjupa den inre marknaden och sträva mot fler frihandelsavtal med resten av världen för att stödja tredje lands deltagande från USA och Asien
  • Forskning och utveckling. EU bör fördubbla forskningsbudgeten och utforma program för att stödja deltagande från Asien och USA. 
  • Gränsöverskridande lag och ordning. Den europeiska polismyndigheten, Europol, behöver stärkas, passhandeln måste stoppas och effektivare återtagande av brottslingar är nödvändigt.
  • Gränskontroll, migration och asylmottagande. Bland annat ska EU:s yttre gränser kontrolleras fullt ut och vi behöver på sikt övergå till ett kvotflyktingsystem med ett gemensamt europeiskt flyktingmottagande. 

Läs också: Sveriges EU-avgift kan öka med 15 miljarder per år

Ulf Kristersson tror inte att EU-frågor nödvändigtvis är valvinnare men inte heller något man förlorar val på. Men han menar att han ändå ser det som viktigt att peka ut vilken riktning partiet vill se i europapolitiken om de skulle vinna valet. 

Läs också: Majoritet av partierna: Det går inte att vinna val i Sverige på EU-frågor

– Jag tycker att EU är en viktig dimension också av svensk inrikespolitik och det är en arena där vi måste vara aktiva. Vi förbereder oss för uppgiften att kunna regera och då tycker jag att det här är frågor som är viktiga att diskutera även om de inte kommer hamna på alla valkampanjaffischer och dominera rubrikerna, säger han till Altinget. 

Hur ska man få upp intresset för EU-frågor i Sverige?

– Det finns ingen genväg. Sluta prata symbolik, prata relevanta problem. Vilka problem är gemensamma, hur skulle vi kunna angripa dem och lösa dem europeiskt. Det är enda möjligheten.

Asyl

I EU pågår just nu diskussioner om ett nytt asylpaket för att lösa migrationsutmaningen. Kristersson framhåller att det krävs ett gemensamt europeiskt ansvar och att den viktigaste frågan är att ha en fungerande yttre gräns.

– Ska Schengen kunna fungera på längre sikt måste den yttre gränskontrollen fungera på allvar. Så även om man inte har höga förhoppningar om gemensam migrationspolitik så tycker jag att den yttre gränskontrollen är en helt fundamental förutsättning för att länder ska kunna ta ansvar för migranter överhuvudtaget.

Läs också: Spretig svensk syn när nya asylregler ska utformas

Just nu är det oklart hur frågan ska lösas eftersom länder som Polen och Ungern inte alls är intresserade av ett delat ansvar. Rådet har möjlighet att rösta med kvalificerad majoritet men rådets ordförande Donald Tusk vill ha med alla länder. En uppfattning som delas av Kristersson. 

– Jag tror att man ska vara varsam med att köra över länder i svåra frågor. Jag tror inte att det lägger nån bra grund för samarbete.

Hur ska man lösa det då?

– Just nu tror jag det är svårlösta saker. En del har höga förhoppningar, andra är mer skeptiska. Jag förhåller mig rätt varsamt tills jag ser resultat av detta. Men det är klart att det påverkar svensk politik och ska påverka svensk politik.

Dokumentation

Hela talet går att läsa här.


Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00