Debatt

Hellman (S): M sprider myter för att legitimera skattesänkningar

REPLIK. Moderater älskar att sprida myter för att legitimera ofinansierade skattesänkningar. Det finns viktigare saker vi borde prata om – inte trams som en "slöseriombudsman", skriver Jörgen Hellman (S), ordförande i skatteutskottet. 

"Kapital är i dag underbeskattat. Stora förmögenheter behöver inte bidra till välfärden alls"
"Kapital är i dag underbeskattat. Stora förmögenheter behöver inte bidra till välfärden alls"Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jörgen Hellman (S)
Riksdagsledamot och ordförande i skatteutskottet


Moderater älskar att sprida myter om stort ”slöseri” i offentlig verksamhet för att kunna legitimera sina ofinansierade skattesänkningar.

Läs också

Uppmärksamma skattefusk

Självklart ska skattemedel användas effektivt och givetvis ska vi ha kontrollsystem för detta gentemot både företag och enskilda. Den svenska skattekvoten är beräknad till 43,2 procent 2020, man får gå tillbaka till tiden före 1976 för att hitta historiskt lägre siffror.

Samtidigt skriker kommunerna efter intäkter, då är det lite svårt att se bekämpning av påstått "slöseri" som den stora frågan.

Sverige behöver mer av jämlikhet och fördelningspolitik. En skattereform ska genomföras och i den ligger en granskning av den stora uppsättning av skatteundantag och skattebidrag vi har.

Jörgen Hellman (S)
Riksdagsledamot och ordförande i skatteutskottet

Möjligen kan man säga att det skattefusk och välfärdsfusk som följt i privatiseringsiverns spår bör uppmärksammas mer.

För många undantag

Sverige behöver mer av jämlikhet och fördelningspolitik. En skattereform ska genomföras och i den ligger en granskning av den stora uppsättning av skatteundantag och skattebidrag vi har.

Skatteundantag innebär att vi för vissa branscher och verksamheter har en lägre skattesats än den normgivande. Vi har för många undantag, avdrag, skatteavdrag och andra särregler i skattesystemet.

Trams

Kapital är i dag underbeskattat. Stora förmögenheter behöver inte bidra till välfärden alls. Den kommunala fastighetsskatten är regressiv, det vill säga de med lägre taxerade villor betalar fastighetsskatt upp till ett tak medan de högre taxerade villor som kommit över taket betalar allt lägre skatt, relativt sett, ju dyrare de blir.

Det går också att genom de så kallade 3:12-reglerna omvandla högre beskattade arbetsinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster.

Det är sådant vi borde prata om och inte om trams som en "slöseriombudsman".

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Jilmstad (M): En slöseriombudsman kan minska politikerföraktet

Möjligheten att slå larm till en slöseriombudsman om det finns misstankar om felaktig användning av skattemedel kan öka medborgares respekt för politiker och tjänstemän, skriver Lars Jilmstad (M).


Nämnda personer

Jörgen Hellman

Ekon. mag (Göteborgs uni. 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00