De blir Centerpartiets toppnamn i EU-valet 

KANDIDATER. Fredrick Federley toppar listan tillsammans med tidigare riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani och civilingenjören Emma Wiesner. 

Centerpartiet har i dag ett mandat i Europaparlamentet och så har det varit ända sedan år 1999. Men med ett bra valresultat i riksdagsvalet i ryggen hoppas partiet att det ska kunna sitta fler centerpartister i Bryssel och Strasbourg nästa mandatperiod. 

– Målet är ett ökat stöd, säger Jonas Naddebo, från nomineringskommittén. 

Vid en pressträff på torsdagen presenterade Centerpartiet sina tre toppkandidater i valet. Som etta föreslås den nuvarande europaparlamentarikern Fredrick Federley. Han följs av den tidigare riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani på plats två och Emma Wiesner, civilingenjör med engagemang i Centerstudenter på plats tre.  

Federley inte färdig

Federley vill fortsätta sitt arbete i EU-parlamentet. Han sitter i dag i industriutskottet och är också gruppledare för den liberala gruppen i utskottet. Där har han framför allt arbetat med EU:s utsläppshandelssystem. Han har också bland annat engagerat sig i djurskyddsfrågor och frågan om antibiotikaanvändning.  

– Jag är definitivt inte färdig, säger han. 

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel

Men han får se upp. En förstaplats på listan är ingen garanti för en fortsättning, framför allt inte i Centerpartiet. I valet 2014 blev det en krysskamp då han som tredje namn på listan lyckades ta sig förbi listtvåan Kristina Yngwe och listettan, den dåvarande parlamentarikern Kent Johansson, i ett tajt race.  

Fokus på mäns våld mot kvinnor

Skuggas på listan görs han av Abir Al-Sahlani som på pressträffen framhöll EU som ett fredsprojekt och den specifika fråga hon nämnde att hon vill jobba med om hon kommer in i parlamentet är våld i nära relationer.  

– Jag vill förstärka hela rättskedjan från hur domare och åklagare ser på dessa fall av övergrepp, våldtäkter och mord på kvinnor och hur vården behandlar dessa kvinnor. Det är sådana frågor jag gärna skulle vilja sätta tänderna i, säger hon. 

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

Energiingenjör som trea

Trea på listan är Emma Wiesner. Hon är energiingenjör och har fram tills nu främst haft sitt politiska engagemang i Centerstudenter, där hon också har varit förbundsstyrelseledamot. I dag jobbar hon som analytiker på Sweco men har tidigare också jobbat med klimat- och företagarfrågor på Svenskt Näringslivs Brysselkontor. Och det är de frågorna hon vill driva om hon kommer in i parlamentet. 

– 72 procent av Europas energi är fossil. Det är 72 procent för mycket. Ska vi klara av att sänka koldioxidutsläppen och klara 1,5-gradersmålet så krävs det europeiskt samarbete och att vi jobbar tillsammans, säger hon.  

Företagarperspektivet kommer in i det eftersom hon tror att det är just företagen som kan leda omställningen.  

– Jag tror att miljö och tillväxt går hand i hand och att vi ska stärka Europas företag så att de kan ta lead i klimatutmaningen, säger hon.

Forrige artikel KU diskuterar Riksrevisionens framtid KU diskuterar Riksrevisionens framtid Næste artikel Istället för större kommuner – mer samverkan Istället för större kommuner – mer samverkan
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.