Debatt

Att ställa fler poliser mot en myndighet är att förlöjliga debatten

Att i svepande ordalag kritisera en myndighet för att slösa med skattepengar kan förvisso ge applåder på sociala medier, men det gör exakt noll för jämställdheten i praktiken. Det skriver Grön ungdom Väst och Storgöteborg i en replik.

”KDU Stockholm vill anställa fler poliser som kan jobba med att bekämpa och utreda sexualbrott. Det vill vi med. Det är bara i en borgerlig parallell verklighet som det är antingen det ena eller det andra som gäller.”
”KDU Stockholm vill anställa fler poliser som kan jobba med att bekämpa och utreda sexualbrott. Det vill vi med. Det är bara i en borgerlig parallell verklighet som det är antingen det ena eller det andra som gäller.”Foto: Hanna Franzén/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Sigrid Jämting
Språkrör, Grön ungdom Väst
Markus Kerttu
Språkrör, Grön ungdom Väst
Agnes Tillberg
Språkrör, Grön ungdom Storgöteborg
Maria Jessen
Språkrör, Grön ungdom Storgöteborg

Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) med vänner har gjort det till en paradgren att i tid och otid komma dragandes med att svenskt jämställdhetsarbete skulle gå bättre utan en jämställdhetsmyndighet. Det är inte bara att förminska debatten om hur vi bygger ett jämställt land – det är dessutom ett förakt mot den kunskap och forskning som måste till för att bryta mäns våld mot kvinnor och på riktigt arbeta mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket.

Läs också

”Förklara gärna detta för oss”

Att i svepande ordalag kritisera en myndighet för att slösa med skattepengar kan förvisso ge applåder på sociala medier, men det gör exakt noll och ingenting för jämställdheten i praktiken. Är det inte snarare mer rimligt att KDU Stockholm, om de nu för allt i världen vill lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, tydliggör vilket av myndighetens arbete som man från en dag till en annan kan bomma igen?

Är det ett strukturerat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck som KDU Stockholm tycker drabbade kvinnor och flickor runt om i Sverige klarar sig bra utan? Eller är det myndighetens arbete med att samordna och utveckla åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor som KDU Stockholm inte tycker att vi längre behöver? Förklara gärna detta för oss.

En borgerlig parallell verklighet

Jämställdhetsmyndigheten är inte en heltäckande lösning. Det finns ingen som tror att en myndighet är lösningen på allt, varken Miljöpartiet eller regeringen har hävdat det, utan detta är snarare ett spinn från borgerliga tyckare som i möjligaste mån undviker att driva fram egna förslag på hur vi på riktigt kan bygga ett jämställt samhälle.

KDU Stockholm vill anställa fler poliser som kan jobba med att bekämpa och utreda sexualbrott. Det vill vi med. Det är bara i en borgerlig parallell verklighet som det är antingen det ena eller det andra som gäller – och att ställa fler poliser mot en myndighet är att förlöjliga hela debatten.

Politikens skyldighet

Vilka får plats i er ”feminism”?

Grön ungdom Väst och Storgöteborg

Det är egentligen inget nytt att Kristdemokraterna anser jämställdhet vara en högst individuell fråga. Det blev särskilt tydligt när Ebba Busch (KD) för några år sedan kommenterade kvinnors låga pensioner med orden ”gör andra val, få bättre resultat”. Vet KD inte om att Sverige har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen, där män fortfarande tjänar 10 procent mer än kvinnor? Det är politikens skyldighet att styra mot en jämn könsfördelning för att kunna garantera lika lön för lika arbete.

Er ”feminism”

Så nej, KDU Stockholm, vi skulle inte bli ett mer jämställt land genom att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten. Tvärtom.

Miljöpartiet och regeringen har gjort mycket för jämställdheten, men det räcker inte. I Grön ungdoms feministiska politik vill vi till skillnad från KDU fortsätta arbetet med Jämställdhetsmyndigheten, genom att ge mer pengar till organisationer som arbetar med att stötta minoritetskvinnor, kämpa ännu hårdare för flickor som utsätts för hedersrelaterat våld och förhindra att barn och ungdomar förs utomlands för att tvångsgiftas eller könsstympas. Men det kanske inte är viktigt för KDU Stockholm.

Vilka får plats i er ”feminism”?

Läs tidigare inlägg i debatten

Avskaffa Jämställdhets­myndigheten – första steget för ett jämställt Sverige

Sluta slösa skattemedel, energi och tid på en politiserad myndighet driven på ideologisk grund. Jämställdhetspolitiken är för viktig för att lämnas till en handlingsförlamad myndighet, skriver ordförandena för KDU Stockholm.

Sigrid Jämting, Agnes Tillberg, Maria Jessen och Markus Kerttu.
Sigrid Jämting, Agnes Tillberg, Maria Jessen och Markus Kerttu.
Foto: Grön ungdom


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024