Debatt

”Vi behöver politiker som vågar säga nej – innan det är för sent”

I dag ska riksdagen rösta om EU:s skuldpaket. Vanskötta ekonomier i södra Europa ska bli nettomottagare medan Sverige är tänkt att bli en nettobetalande nation. Vi kommer inte acceptera att frågan ”hur hamnade vi här” ställs när EU har beskattningsrätt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna.

”Det krävs inte någon större fantasi för att lista ut att detta enorma skuldpaket är ett tydligt steg mot att ge EU beskattningsrätt.”
”Det krävs inte någon större fantasi för att lista ut att detta enorma skuldpaket är ett tydligt steg mot att ge EU beskattningsrätt.”Foto: Markus Spiske/Unsplash
Christian Ekström
Erik Bengtzboe
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter att i höstas ha förhandlat bort löften om miljarder i stöd så tiger nu Sveriges politiker medan den svenska befolkningen tvingas betala för misskötta ekonomier i södra Europa. Den som tiger samtycker. Det är nu vi behöver politiker som vågar säga nej när EU:s enorma skuldpaket röstas om i
riksdagen.

Det hela påminner om ett klassiskt relationsdrama. Efter en förvisso trevlig första träff så har din date plötsligt ställt sin tandborste i ditt badrum. Snart därefter har han sålt sin lägenhet och flyttat in. Han säger upp sig för att förverkliga sig själv och du får betala räkningarna. Av bara farten gör du ett borgensåtagande för hans sommarstuga och en dag knackar kronofogden på och vill ha betalt. Hur hamnade du där?

Svaret är att du lät det ske. Du hade alternativet att göra något åt saken längs vägen men du gjorde inget. Du kunde ha protesterat och då kanske ni rentav hade haft en fungerande relation där man visar respekt för varandra men du stod tyst och såg på när allt skedde. Precis på samma sätt förhåller det sig med Sverige och EU:s skuldpaket.

Koppling till pandemin är svag

I dag ska riksdagen rösta om EU:s skuldpaket. EU vill låna 750 miljarder euro som ska fördelas orättvist mellan unionens länder. Vanskötta ekonomier i södra Europa ska bli nettomottagare medan Sverige är tänkt att bli en nettobetalande nation.

Endast två av riksdagens åtta partier har gått ut med att de tänker rösta emot regeringens proposition – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Christian Ekström och Erik Bengtzboe
Skattebetalarna

Det var förra sommaren som EU:s medlemsländer kom överens om att 750 miljarder euro skulle avsättas för att understödja återhämtningen av europeisk ekonomi i sviterna av coronakrisen. Det omfattande skuldpaketet har motiverats med att corona drabbat många länder hårt.

Kopplingen mellan pandemin och skuldpaketet är dock svag. Fördelningen speglar inte hur olika länder har drabbats av viruset eller kan förväntas ha drabbats när krisen väl är över. I stället är de länder som får mest de som brottats med stora och strukturella ekonomiska problem sedan länge. Samtidigt höjs röster om att återhämtningsfonden ska göras permanent.

Endast SD och V protesterar

Det krävs inte någon större fantasi för att lista ut att detta enorma skuldpaket är ett tydligt steg mot att ge EU beskattningsrätt. Då kommer vi otvetydigt hamna i en situation där andra länder kan fatta dåliga ekonomiska beslut och låta Sverige ta notan på löpande räkning.

Man skulle kunna tro att öronbedövande protester nu ljöd från svenska politiker vilka alla lovat att EU inte ska ges beskattningsrätt nu när framtida generationer ska skuldsättas, men icke. Endast två av riksdagens åtta partier har gått ut med att de tänker rösta emot regeringens proposition – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Våga säga nej

Landets bästa ska stå i första rummet när man är folkvald politiker. Det kan inte anses vara landets bästa att Sveriges skattebetalare ska betala för hur andra länder har misskött sina ekonomier under lång tid. Det kan inte heller vara rimligt att det sker nästan helt utan politisk debatt. Det är nu vi behöver politiker som vågar säga nej – innan det är för sent.

Vi kommer inte acceptera att frågan ”hur hamnade vi här” ställs när EU har beskattningsrätt och svenskarna betalar för andra länders misskötta ekonomier.

Christian Ekström och Erik Bengtzboe.
Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Skattebetalarna

Nämnda personer

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna
Studier i statsvetenskap och juridik (Stockholms uni.)

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarnas förening
Ekonomexamen (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00