Thorwaldsson om Kallak: Dags att ta den frågan

Regeringsskiftet kan innebära att två besvärliga frågor snart kommer lösas ut: Kallak-gruvan och slutförvaret för kärnavfall. Nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) talar om ”beslut i närtid” och besked ”inom kort”.

Tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är näringsminister i Magdalena Anderssons nya regering.
Tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är näringsminister i Magdalena Anderssons nya regering.Foto: Sören Andersson/TT
Johanna Alskog

På slutet pressades miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) hårt av oppositionen att fatta beslut om slutförvaret för använt kärnavfall. Flera partier viftade med hot om misstroende och Liberalerna satte en skarp deadline vid lucia.

Den deadlinen ligger fast, meddelade Liberalledaren Nyamko Sabuni på tisdagen, i samband med att Magdalena Andersson presenterade sin nya regering. Det vill säga att nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) nu står inför samma hot om misstroendeomröstning som Per Bolund gjorde.

Men, det ser ut som om ett beslut faktiskt kan vara runt hörnet. I alla fall är det budskapet från Annika Strandhäll i de många intervjuerna hon ger efter regeringspresentationen på tisdagen.

– Jag ser fram emot att få återkomma inom kort med ett besked, säger Annika Strandhäll som också använde orden "en av mina topprioriteringar".

Thorwaldsson: Dags att ta tag i Kallak

En annan fråga som dragits i långbänk i åratal, till den grad att KU riktat kritik mot regeringen, är ärendet om järnmalmsgruvan i Kallak. Annika Strandhäll vill dock inte svara på om regeringen snart kommer att fatta ett beslut, utan hänvisar den till regeringskollegan Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är en fråga som i grund och botten ligger på näring, det är lämpligast att ställa den frågan till den nya näringsministern, säger hon till Altinget.

Kan ni lova att ni kommer att fatta ett beslut i Kallak-ärendet snart? 

– Med en ganska kort erfarenhet som näringsminister, så måste jag ändå säga att det är dags att ta den frågan. Så jag ska se om vi inte kan komma tillbaka i närtid med ett besked i den frågan, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till Altinget.

Det är ett svar som skiljer sig från förra näringsministern Ibrahim Baylans (S) återkommande formulering om Kallak: ”Regeringens prövning av ärendet pågår och jag kan inte föregå denna prövning”.

Nämnda personer

Karl-Petter Thorwaldsson

Senior rådgivare SSAB
Gymnasieutbildning

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00