Det är den nya regeringens prioriteringar

Stora delar av Tidöavtalet fanns med när Ulf Kristersson presenterade sin regeringsförklaring. 

Foto: Christine Olsson/TT
Redaktionen

– Det här kommer bli svårt. Det kommer ta tid. Men det kommer att gå, sade Ulf Kristersson under sin första regeringsförklaring. 

Moderaternas partiledare presenterade regeringsförklaringen. Fokus låg på trygghetsfrågan, på arbetslinjen och på det tuffa ekonomiska läget.

– Våra fyra partier vet att samhället är större än staten. Att hela samhället kan göra mer än vad bara staten kan göra, sade den tillträdande statsministern och ville understryka vikten av att staten sköter sina kärnuppgifter.

– Går de sönder på riktigt blir skadorna oöverblickbara. Då blir Sverige inte längre Sverige, sade Ulf Kristersson som manade till samarbete i riksdagen.

Allvaret i kriserna inskärptes

Sverige är mitt i en rad parallella kriser nu. I dessa frågor måste riksdagen samarbeta, menade Ulf Kristersson. 

– Vi kan samarbeta när det krävs. Många har varit med, ännu fler känner dem som var med under 90-talskrisen. Under coronapandemin, när Ryssland inledde sitt anfallskrig och inte minst när vi fattade historiska beslutet om att ansöka till Nato.

Den tillträdande statsministern återupprepade bland annat både några tidigare vallöften och delar av Tidöavtalet. Ett bidragstag kommer att införas. Kriminaliteten ska bekämpas bland annat genom dubbla straff för gängrelaterad brottslighet och högkostnadsskyddet för elpriserna kommer att införas.

– Det finns ingen annan väg framåt. Staten måste ta och vinna den här kampen. Trygghet är vår tids stora frihetsfråga.

Förändrad migrationspolitik

I regeringsförklaringen presenterade Ulf Kristersson bland annat det han kallade för ett ”paradigmskifte” i svensk migrationspolitik. Vandel som utvisningsgrund för utländska medborgare ska utredas, lagstiftning ska skärpas och utgångspunkten ska vara att Sverige erbjuder skydd tillfälligt, sa den tillträdande statsministern. Dessutom införs krav på att man ska lära sig svenska och egen försörjning. 

– Det här är en regering för alla som anstränger sig och för alla som vill göra rätt för sig. oavsett om man invandrat till Sverige eller är född här.

Utöver det presenterade Ulf Kristersson ett par nyheter. En ny civilförsvarsminister kommer att utses och arbetet flyttas från justitiedepartementet till försvarsdepartementet. En ny nationell säkerhetsrådgivare kommer utses. Bistånds- och utrikeshandelportföljerna slås ihop till en gemensam ministerpost.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024