Debatt

Grön ungdom: ”Pappa betalar”-politik fungerar inte mot klimatkrisen

Muf verkar tro att ”pappa betalar” också gäller för staten, samtidigt som de fifflar med siffror och hittar på om sin egen politik. Det är typiskt moderater att försöka flytta fokus från riktiga utsläppsminskningar till fantasier. Frågan är om Muf själva tror på myterna de sprider, skriver Grön ungdom i en slutreplik.

”Det är en minoritet som flyger över huvud taget, och om alla människor flög som vi svenskar skulle flygets andel av de globala utsläppen vara närmare 25 procent.”
”Det är en minoritet som flyger över huvud taget, och om alla människor flög som vi svenskar skulle flygets andel av de globala utsläppen vara närmare 25 procent.”Foto: AP Photo/Michael Probst
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Moderaterna brukade stå främst i ledet i kamp mot skatteslöseri och socialism. Men när det gäller att hålla dödsdömda industrier under armarna finns det ingen botten i skattkistan. Oavsett om det gäller olönsamma flygplatser, subventionstörstande kärnkraft eller bensinslukande suv:ar står Moderaterna och Muf beredda att ösa pengar ur statsbudgeten för att säkra vinstmarginalerna för förra årtusendets industrier.

”Kort sagt skrämmande”

Muf beskriver utsläppen från flygsektorn som betydligt lägre än vad de faktiskt är, eftersom de räknar bort den höghöjdseffekt som förvärrar utsläpp från just flygplan. Redogör man för den så fördubblas direkt flygets andel av de globala utsläppen och svenskarnas flygande står då för lika stora utsläpp som svenskarnas bilkörning.

Fiffel med siffror, påhitt om sin egen politik och att ösa pengar på förra årtusendets teknik imponerar inte på någon.

Muf tar självklart inte heller hänsyn till rättvisan: Det är en minoritet som flyger över huvud taget, och om alla människor flög som vi svenskar skulle flygets andel av de globala utsläppen vara närmare 25 procent.

Det är alltså inget litet fenomen vi kan sopa under mattan utan tvärtom en betydande del av våra utsläpp. Att Muf saknar lösningar bortom fantasier om elflyg är kort sagt skrämmande, men också ganska talande för hur lite moderater bryr sig eller vet om klimatkrisen.

M röstade emot

För det är inte nog med att Muf sprider myter kring flygets klimatpåverkan – de hittar också på om sin egen politik. Så sent som i mars röstade Moderaterna, med SD och KD, i Europaparlamentet emot det första steget på vägen mot Muf:s idé om ett globalt pris på koldioxid – klimattullar till EU.

Det krävdes att MP tog över Rosenbad tillsammans med S för att Sverige skulle ta en ledarroll i det internationella klimatarbetet i både FN och EU – kanske tydligast illustrerat av The Swedish Proposal, som beräknas minska utsläppen i EU motsvarande 50 gånger Sveriges årliga utsläpp.

Moderaterna är fel val

Om man vill ha en seriös klimatpolitik på global nivå är Moderaterna fel val. Fiffel med siffror, påhitt om sin egen politik och att ösa pengar på förra årtusendets teknik imponerar inte på någon.

Läs tidigare inlägg i debatten

Muf: Klimatfrågan hanteras bäst internationellt

Grön ungdom lyckas med beundransvärd precision lansera sitt parti som fientligt både mot landsbygden och mot en effektiv klimatpolitik. Klimatfrågan är ett internationellt problem som också bäst hanteras internationellt, skriver Muf i en replik.

Grön ungdom: Flygfrågan visar falskheten i högerns klimatengagemang

Trots höga kostnader för både skattebetalare och klimat håller högerpartierna envist fast vid flyget. Att säga sig förespråka en effektiv klimatpolitik och samtidigt lägga miljarder på flygindustrin visar falskheten i högerns klimatengagemang, skriver Grön ungdom.

Nämnda personer

David Ling

Språkrör Grön ungdom
Kurser i statsvetenskap

Matilda Ekeblad

Konsult Reform society, ledamot regionfullmäktige Region Östergötland
Fil. kand. i statsvetenskap (Linköpings uni., 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00