Krönika av 
Mats Engström

Farmanbar borde beskatta kraftbolagens enorma vinster

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar borde använda sin bakgrund inom it. En satsning på smartare elanvändning kan minska behovet av ny elproduktion och därmed minska miljöpåverkan. Satsningen kan även finansieras av en skatt på de enorma vinster som kraftbolagen nu gör i en tid av höga priser.

Avancerad efterfrågestyrning, cybersäkerhet och tillgång till standardiserade data är några centrala frågor som Khashayar Farmanbar förstår bättre än de flesta, skriver krönikören.
Avancerad efterfrågestyrning, cybersäkerhet och tillgång till standardiserade data är några centrala frågor som Khashayar Farmanbar förstår bättre än de flesta, skriver krönikören.Foto: Stina Stjerenkvist/SvD/TT
Mats Engström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den nye energiministern hamnade direkt i hetluften. Khashayar Farmanbar fick hantera höjda elpriser och nya inspel i kärnkraftsdebatten. Inte enkelt, särskilt när riksdagsvalet närmar sig.

Ändå har Farmanbar meriter som kan bli till stor nytta för regeringen. Han har ett kommunalt perspektiv som behövs i den nationella politiken.

Dessutom har forskning länge visat hur stora existerande aktörer sätter sin prägel på energidebatten och hindrar nytänkande, till exempel om energieffektivitet. Med sin bakgrund som it-entreprenör kan Farmanbar tillföra ett annat och mer innovativt sätt att tänka. Åtminstone om han har modet att ta styråran i sina egna händer och inte låta andra bestämma.

Det nya statsrådet är både energi- och digitaliseringsminister. I skärningspunkten mellan de två sakområdena finns spännande möjligheter att utveckla politiken.

Sverige har varit långsamt

Digitalisering är en av de stora trenderna på energiområdet. Avancerad efterfrågestyrning, cybersäkerhet och tillgång till standardiserade data är några centrala frågor som Farmanbar förstår bättre än de flesta.

Det svenska näringslivet har en bredd som många andra länder av vår storlek saknar.

Mycket händer internationellt när det gäller samspelet mellan digitalisering och miljö. Här har Sverige varit mer långsamt än länder som Sydkorea och Tyskland.

Smartare elanvändning kan till exempel minska behovet av ny elproduktion och därmed minska negativ miljöpåverkan. Det borde märkas redan i den elektrifieringsstrategi som regeringen snart ska lägga fram. Regeringen har svag grund för sina uttalanden om att elproduktionen måste fördubblas.

Kroka arm

Industriprocesser kan styras bättre och resurseffektiviteten öka. Bättre information om innehållet i produkter och i avfall underlättar återvinning. Det växande elbehovet för datacenter och annan it kan begränsas med klok politik.

Utvecklingen av artificiell intelligens, AI, påverkar både energiområdet och klimatarbetet. Khashayar Farmanbar kan kroka arm med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och se till att Sverige hänger med i tätklungan när länder som Kanada och Frankrike agerar för miljöanpassad AI.

Det svenska näringslivet har en bredd som många andra länder av vår storlek saknar. Här finns tung industri, världsledande företag inom it, telekom och energieffektivitet, och mängder av innovativa startups. Därför skulle vi vinna på en närings- och energipolitik som inte bara gynnar koldioxidintensiv processindustri och kraftbolag, utan en bredare del av näringslivet.

Skatta vinster hos kraftbolag

Det handlar både om nationell politik och om internationella initiativ. EU har grön och digital omställning som två teman för sin återhämtningspolitik efter pandemin. Sverige kan bli en starkare kraft för att knyta ihop de bägge delarna, till exempel genom att föreslå en tydligare miljödimension i EU:s nya styrdokument om den digitala utvecklingen.

Digitalisering och miljö skulle också passa som ett tema 2–3 juni när Magdalena Andersson är värd för det internationella miljömötet Stockholm+50. Khashayar Farmanbar kan tillsammans med miljö- och klimatminister Annika Strandhäll plocka upp internationella initiativ som CODES och GPAI, och ordna rundabordssamtal i ämnet vid mötet i Stockholm.

Och varför inte finansiera rejäla satsningar på energieffektivisering och digitala systeminnovationer med en skatt på de enorma vinster som kraftbolagen nu gör i en tid av höga priser?

Nämnda personer

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

Karl-Petter Thorwaldsson

Senior rådgivare SSAB
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00