EU-kommissionen jagar engångsplasten

NEDSKRÄPNING. Ett tiotal produkter ska fasas ut, förbjudas eller få ökade återvinningskrav på sig. Det föreslår EU-kommissionens i sin plaststrategi.

Sugrör, tops och engångsbestick gjorda i plast ser ut att möta en hårdare tillvaro i unionen. Det är nämligen tre av produkterna som föreslås förbjudas i det senaste utspelet från Bryssel.

Utöver förbudsförslagen så föreslår EU-kommissionen fem paket med åtgärder. Bland annat att medlemsländerna ska samla in 90 procent av alla platsflaskor, målet ska uppnås senast år 2025.

Kommissionären Frans Timmermans säger vid presskonferensen att vi alla, även kommissionen, har en del att jobba med, samtidigt som han lyfter upp en plastflaska från bänken.

– Vi behöver krafttag, men inte bara mer regler. Beteendeförändringar krävs också för att vi ska nå en cirkulär och plastfri ekonomi, säger han.

Hans kommissionärskollega, Jyrki Katainen, berättar vidare att de utpekade produkterna sammantaget beräknas stå för 70 procent av de sopor som återfinns i vattnet.

– Vi vill inte förbjuda alla dessa produkter, för de fyller ibland ett bra syfte. Men det krävs mer ansträngningar för att minska nedskräpningen och vi måste ta vårt ansvar. Vi vill se till att dessa produkter tas om hand om framöver.

Mer mikroplastförbud står i kö 

Utöver förslagen som lades fram under måndagen så utlovade även Timmermans att fler åtgärder ska läggas fram för att begränsa mikroplasterna, som är en annan grupp av avfall som pekats ut att ha miljöpåverkande effekter på bland annat havslevande organismer som musslor och fisk.

Läs mer: EU-kommissionen närmar sig sakta mikroplastförbud

Kommissionärerna fick också frågor om vilka positiva och negativa konsekvenser som de beräknar att förslagen får, bland annat för plastproducenterna i unionen.

– Vi beräknar att vi kan nå 6,5 miljarder euros i vinst för medborgarna, men det kommer också såklart att leda till högre kostnader för producenter. Men de kostnaderna överstiger verkligen inte de vinster som vi får genom att minska nedskräpningen, säger Frans Timmermans.

Kommissionen önskar att förslagen kan godkännas av lagstiftarna i EU-parlamentet och ministerrådet före EU-parlamentsvalet om ett år.

Läs mer om kommissionens förslag här.

 

Forrige artikel Kilometerskatten får draghjälp från parlamentet Kilometerskatten får draghjälp från parlamentet Næste artikel Bolund: Kilometerskatten kommer i höst Bolund: Kilometerskatten kommer i höst
FN ställer in årets klimatmöte

FN ställer in årets klimatmöte

CORONAKRIS. Det blir inget globalt klimattoppmöte i år – FN skjuter fram förhandlingarna till år 2021. Ett väntat beslut, enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).