C:s skogsbudget synkar inte med regeringens

Det skiljer miljardsummor mellan regeringens budgetproposition och Centerns skuggbudget när det gäller skogen. Men det är trots allt inte pengarna som är nyckeln för att C ska stödja regeringens budget, utan att förhandlingarna om äganderätten går i lås. "”Det börjar bli bråttom nu.” säger C:s Peter Helander.

"Misstänker att det är så att Miljöpartiet bara vill se till att lägga in mer pengar, för att ha utrymme att ta ännu mer skog under brukandebegränsning." säger C:s Peter Helander om de 800 skogsmiljoner utan etikett i regeringens budgetproposition.
"Misstänker att det är så att Miljöpartiet bara vill se till att lägga in mer pengar, för att ha utrymme att ta ännu mer skog under brukandebegränsning." säger C:s Peter Helander om de 800 skogsmiljoner utan etikett i regeringens budgetproposition.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Förhandlingarna mellan Centern och regeringen om den så kallade skogspropositionen, förslagen som ska stärka äganderätten i skogen, går sakta framåt. Det säger Peter Helander, C:s skogspolitiska talesperson, till Altinget.

– Det går framåt, men sakta, inte i raketfart. Men det börjar bli bråttom nu för att det ska komma på plats. Vi pratar inte om månader längre, utan om veckor, säger han.

Peter Helander är mycket tydlig med vilken part som han anser bromsar samtalen och som är ett hinder för förhandlingarna.

– MP vill visa upp något, att de vann. Men de har ju redan vunnit, de sitter i regeringen, de har hela miljödepartementet.

Men kan man inte förstå att även MP vill ha en politisk seger i de här förhandlingarna?

– Rent sakpolitiskt vill de ha något att visa upp, visst. Men vi gjorde världens största eftergift när vi släppte in dem i regeringen, säger Peter Helander.

Skogs-ja krävs för budget-ja

Och det är förhandlingarna om skogspropositionen det hänger på om Centern ska ge grön flagg till regeringens budgetproposition i riksdagen, bekräftar Peter Helander. Att Centern helst vill stryka 1,7 miljarder kronor för skydd av skog ur regeringens budget är till syvende och sist ett mindre problem för partiet att tugga i sig.

– Det är ju mer beroende av vad proppen kommer att handla om, säger han.

Den stora anslagssänkningen, jämfört med regeringens budget, innebär att C:s skuggbudget ligger närmare SD och M. De vill båda stryka drygt 2 miljarder från anslaget skydd av värdefull natur. Mest drastisk är dock KD som stryker minskar anslaget med 3,4 miljarder. Liberalerna däremot gör sitt bästa för att ducka skogsstriderna och ändrar inte i några budgetanslag med skogskoppling i sin skuggbudget överhuvudtaget.

De hemliga skogsmiljonerna

I budgetpropositionen finns ett anslag på nästan 800 miljoner kronor med rubriken "Åtgärder som relaterar till skogsutredningen". Det imponerar inte på Moderaterna som invänder mot att regeringen "avsätter medel i budgeten för förslag som ännu inte lämnats till riksdagen när detaljerna kring genomförandet är högst oklara".

Peter Helander har förståelse för invändningen och vet inte heller vilka åtgärder regeringen syftar på, men menar att man inte "behöver vara särskilt begåvad" för att lista ut det.

– Misstänker att det är så att Miljöpartiet bara vill se till att lägga in mer pengar, för att ha utrymme att ta ännu mer skog under brukandebegränsning, säger han.

V:s invändningar inte om pengar

Vänsterpartiet gör inga stora justeringar av regeringens budget på skogsområdet i sin skuggbudget. V:s Jens Holm har i en tidigare intervju sagt att problemet med budgetens skogsdelar inte är anslagsnivåerna.

– Problemet är systemskiftet, att det är skogsägarnas intressen och den privata äganderätten som ska vara utgångspunkten för skydd av skog, inte de biologiska eller sociala värdena, sade Jens Holm i samband med att regeringen presenterade sitt skogsbudgetpaket.

Läs också

Nämnda personer

Peter Helander

Ledamot i partistyrelsen (C)
Officershögskola, flygförare i Flygvapnet

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00