Miljarder till skogen – men C och V inte nöjda

Regeringens skogspaket på drygt tre miljarder kronor får viss positiv respons från Centern, även om partiet inväntar att lagförslagen som ska stärka äganderätten också finns på bordet. Vänsterpartiet däremot anar oråd och kallar måndagens budgetutspel en "väldigt dålig signal".

"Med frivilligheten som grund och stärkt äganderätt." sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) när han presenterade regeringens skogsbudgetpaket. Men det är inte bara C som ska ombord på budgettåget, utan även V.<br>
"Med frivilligheten som grund och stärkt äganderätt." sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) när han presenterade regeringens skogsbudgetpaket. Men det är inte bara C som ska ombord på budgettåget, utan även V.
Foto: Duygu Getiren/TT
Johanna Alskog

Vänsterpartiets Jens Holm är inte imponerad efter den pressträff där ministrarna Per Bolund (MP) och Ibrahim Baylan (S) presenterade regeringens skogsbudgetpaket. Detta trots att regeringen vill öka anslaget för skydd av värdefull natur med nästan 2,4 miljarder kronor under nästa år, ersättning till markägare med fjällnära skog ser ut att utgöra en betydande andel av summan. Därmed skulle anslaget för naturskydd landa på totalt 4 miljarder nästa år.

– Pengarna i sig är inget problem. Det är tvärtom väldigt välkommet, säger Jens Holm till Altinget och fortsätter:

– Problemet är systemskiftet, att det är skogsägarnas intressen och den privata äganderätten som ska vara utgångspunkten för skydd av skog, inte de biologiska eller sociala värdena.

Har regeringen något annat val om budgeten ska passera riksdagen, med tanke på Centerns tonläge och tydliga motkrav på stärkt äganderätt i skogen?

– Vårt tonläge är också ganska högt. Det här är ett systemskifte i skogspolitiken, att de privata skogsägarnas intressen ska få styra skyddet av värdefull natur. Det här är en väldigt dålig signal och diskussionen om strandskyddet drar åt samma håll, att ett fåtal markägare ska gynnas på bekostnad av naturen och det allmännas intresse.

Det här är utan jämförelse den största satsningen någonsin på svensk natur.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)
Exakt hur regeringen avser att tillmötesgå Centerns krav på stärkt äganderätt är fortsatt oklart, budgetutspelet rörde främst ökningarna av anslag. Förutom 2,4 miljarder extra till skydd av natur och ett löfte om att återigen använda Sveaskogs innehav i bytesaffärer, så skjuter regeringen även till drygt 800 miljoner kronor till åtgärder som är kopplade till den utlovade skogspropositionen.

Centerpartiets Peter Helander säger till Altinget efter regeringens pressträff att de två ministrarna "gav lite olika signaler".

– Baylan talade om välfärd, gröna näringar, bioekonomi, stärkt äganderätt och så vidare. Han säger allt det vi tycker. Det är positivt.

Det är viktigt att den skogsägare som inte kan bruka sin skog får ersättning, betonar Peter Helander. Men enbart löften om mer pengar till skogsägarna räcker inte hela vägen för att locka in Centern i budgethagen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00