M+SD+KD:s bensinskattesänkning hänger löst: Flera frågtecken

De 2 433 miljonerna i sänkta drivmedelsskatter som M+SD+KD-budgeten räknat in i sitt budgetpaket går inte att räkna hem, trots gentlemannaöverenskommelser om att rambeslutet ska respekteras.  

Beredningskravet stoppar möjligheten att sänka drivmedelsskatten redan vid onsdagens budgetomröstning. 
Beredningskravet stoppar möjligheten att sänka drivmedelsskatten redan vid onsdagens budgetomröstning. Foto: Foto: Pixabay
Jacob Hederos

Riksdagen beslutade på onsdagen, som en del i rambeslutet om 2022 års budget, att uppmana regeringen att återkomma till riksdagen med ett förslag på hur energiskatten på drivmedel ska sänkas med 50 öre från första maj nästa år. 

Det är praxis att ett sådant beslut respekteras, utifrån det så kallade reservationsförbudet, en icke-lagstiftad överenskommelse mellan partierna.

Men en försvårande omständighet är att det så kallade reservationsförbudet egentligen endast gäller under kalenderåret. Här kan M+SD+KD stöta på patrull, eftersom det därefter saknas en riksdagsmajoritet för att släppa fram den särproposition som eventuellt läggs fram. 

Riksdagsmajoritet saknas

– Det finns ett antal frågetecken som är aktuella, säger en av Altingets källor. 

Regeringen kan bland annat dröja med att lägga fram förslaget, med risk för att hamna i konstitutionsutskottet.

Men även om en regering skulle hinna lägga fram ett förslag till följd av tillkännagivandet före årsskiftet – vilket är högst otroligt – så är det inte heller säkert att beslutet hinner tas under innevarande kalenderår. 

Därefter kan skattesänkningen sedan också stöta på patrull, i och med att en regering med någon av de andra partierna troligen kommer att försöka göra vad den kan för att stoppa förslaget i samband med en vårändringsbudget. 

Lyfts fram som orsak till MP:s avgång

Det finns en lång rad punkter i den här reservationen, med sänkt bränsleskatt i spetsen, som vi kommer att agera på alla sätt vi kan för att stoppa

Märta Stenevi
Bland de förändringar som genomförs i rambeslutet är just den sänkta bensinskatten en av de mest omtalade. När Miljöpartiet under onsdagen diskuterade huruvida partiet skulle sitta kvar i regeringen var det också ett av de framträdande argumenten.  

– Det är inte MP:s ingång i politiken att sitta och administrera sänkt bensinskatt, sa klimat- och miljöministern Per Bolund (MP) under onsdagsförmiddagen. 

– Det finns en lång rad punkter i den här reservationen, med sänkt bränsleskatt i spetsen, som vi kommer att agera på alla sätt vi kan för att stoppa, fortsatte Märta Stenevi på onsdagseftermiddagen efter att de meddelat sin avgång.

Hur går då resonemangen från företrädarna hos Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna? 
– Hur detta ska hanteras i riksdagen, det vet jag inte exakt hur det ska gå till, sa Sverigedemokraternas skattepolitiska talesperson Erik Westroth strax innan budgetomröstningen.

Kristdemokraternas chefsekonom Petra Noreback hänvisar till att de litar på att reservationsförbudet kommer att respekteras. 

– Det är förvisso praxis och inget förbud i ordets rätta mening. Men de skatteförslag som är kopplade till rambeslutet räknar vi med ska passera, det är helt enkelt för att man inte ska kunna bryta ut delar av budgeten bakvägen, säger hon till Altinget efter att MP meddelat sin avgång.  

Men samtidigt har det ju skett tidigare, vid flera tillfällen, och det är inte klart att ni har en majoritet i riksdagen för just denna förändringen?

– Jag har ingen större oro för det än för andra skatteförslag som varit aktuella tidigare. Jag ser inte att det här skatteförslaget skulle vara annorlunda än andra, och att det behandlas på det sätt som vi brukar. 

Kan resterande partier enas?

M+SD+KD kan eventuellt dock luta sig på en ytterligare möjligheter som gör att deras skattesänkning går igenom.  Det skulle vara under de förutsättningar att det inte bildas en majoritet emot förslaget, trots att partierna var för sig är emot en sänkning. 

– Det skulle ju krävas att partierna agerar annorlunda än i dagens budgetomröstning, säger en sakkunnig.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00