Artskyddsmöte: C vill pressa regeringen och MP vill peta generaldirektör

På tisdagen kommer flera myndigheter till miljö- och jordbruksutskottet för att besvara ledamöternas frågor om den uppmärksammade artskyddsfrågan. Miljöpartiets Maria Gardfjell har framför allt siktet inställt på Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist – som hon anser bör avgå.

Det så kallade bofinksskyddet. I början av februari skickade Skogsstyrelsen ut ett pressmeddelande om en ny ordning i skogen, med beskedet om att rättsutvecklingen inom artskyddet lett till att Sverige fått ett skydd av vanliga fåglar ner till individnivå.
Det så kallade bofinksskyddet. I början av februari skickade Skogsstyrelsen ut ett pressmeddelande om en ny ordning i skogen, med beskedet om att rättsutvecklingen inom artskyddet lett till att Sverige fått ett skydd av vanliga fåglar ner till individnivå.Foto: Hasse Holmberg/TT
Johanna Alskog

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har redan gett skogsägarna löfte om mycket snabba ändringar av artskyddsförordningen efter Skogsstyrelsens utspel om rättsutvecklingens omfattande konsekvenser. Men det räcker inte, enligt Peter Helander (C). Han anser att det finns all anledning för miljö- och jordbruksutskottet att fortsätta bereda de två utskottsinitiativen från Moderaterna och Centern, om att uppmana regeringen att ändra förordningen.

– Lovat är lovat, men utan beslut gäller det inte. Beredningen i utskottet är en parallell process som förhoppningsvis pressar regeringen, säger han till Altinget.

På tisdagsmorgonen är en bred uppställning av myndigheter, samt en utredning, kallade till riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att svara på ledamöternas frågor kring artskyddet och rättsutvecklingen: Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, länsstyrelserna, Artskyddsutredningen och Centrum för biologisk mångfald. Vid ett andra möte är det miljöorganisationernas och näringsföreträdarnas tur.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00