Debatt

Karlsbro (L): Ny mittengrupp arbetar för Europas framtid

DEBATT. Genom den nya mittengruppen Renew Europe kan EU utvecklas i liberal riktning. Jag vill arbeta för en gemensam brottsbekämpning och en ambitiösare gemensam klimatpolitik, skriver Karin Karlsbro (L). 

Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix och Liberalerna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker 


Det har nu gått några veckor sedan Europavalet. I parlamentet i Bryssel pågår förberedelserna inför den nya mandatperioden. I veckan samlades vi till möte i den nystartade gruppen Renew Europe, som vi beslutat att den ska heta. Det är den tredje största gruppen i parlamentet med sina 108 ledamöter och den kommer att få en avgörande roll framöver.

Precis som Europaparlamentet speglar en stor politisk bredd rymmer Renew Europe ett brett liberalt spektrum.

Motreaktion till populism

Gruppen består av partier som funnits i parlamentet sedan det instiftades. Partier som har en lång historia av att försvara de liberala värderingar och principer som byggt Europa starkt och vars företrädare rört sig vant i korridorerna sedan årtionden tillbaka.

Men gruppen består också av helt nya partier som skapats som en motreaktion till de nationalistiska och populistiska krafter som svept över Europa. Där finns franska Renaissance, Emmanuel Macrons parti som är den största delegationen i gruppen. Där finns Momentum från Ungern som i skarp kontrast till regeringspartiet Fidesz är en kraft för demokratins och rättsstatens principer. Där finns även det slovakiska partiet Progressive Slovakia som tidigare i våras tog hem segern i presidentvalet.

Stoppa Brexit

För mig som Liberalernas företrädare i Europaparlamentet kommer jag naturligtvis att jobba för att genomföra Liberalernas Europavänliga program, inom ramen för parlamentets Europavänligaste grupp.

Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker 

I gruppen finns också de brittiska Liberaldemokraterna som tack vare sitt Europavänliga program gick från ett mandat till sexton. Men trots glädjen över valframgången kan deras tid i parlamentet bli kort om Storbritannien till slut lämnar EU på grund av Brexit. Men vi hoppas naturligtvis att den starka opinionen för att Storbritannien ska stanna till sist får genomslag och våra kollegor stannar och fortsätter vara med i samarbetet om Europas framtid.

Liberal reformagenda

Med utgångspunkt i denna nya mittengrupp finns goda förutsättningar för att EU ska utvecklas i liberal riktning den kommande mandatperioden och att vi kommer att se en reformagenda som går i liberal riktning.

Frihandel och brottsbekämpning

För mig som Liberalernas företrädare i Europaparlamentet kommer jag naturligtvis att jobba för att genomföra Liberalernas Europavänliga program, inom ramen för parlamentets Europavänligaste grupp.

Att försvara frihandel, och i en tid som präglas av protektionism och där USA startar rena handelskonflikter, kommer att vara extra viktiga frågor som på lång sikt påverkar förutsättningarna för jobb och välstånd.

Att arbeta för en mer ambitiös gemensam klimatpolitik är en annan högprioriterad uppgift. En fortsatt reformering av jordbrukspolitiken och omprioritering till satsningar på till exempel forskning och gemensam brottsbekämpning är andra viktiga områden.

Uppdrag till en kvinna

Med Renew Europe som en politisk kraft har vi en möjlighet att få den danska kommissionären Margrethe Vestager att bli vald till EU-kommissionens ordförande.

Förutom att hon är ytterst kompetent för posten, så är det dags att uppdraget ges till en kvinna. Det är ett mål för mig och Liberalerna när diskussionerna förs om hur de allra tyngsta uppdragen inom EU ska bemannas inom kort.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

S i EU-parlamentet: Ta emot asylsökande eller nekas EU-medel

Medlemsstater som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter ska riskera indragen rösträtt i EU:s ministerråd eller uteblivet ekonomiskt stöd, skriver Socialdemokraternas EU-parlamentariker.

Warborn (M): EU ska bli bäst i världen på business

Företagarnas villkor har inte prioriterats tillräckligt högt i EU-politiken. EU ska skapa jobb genom att öka europeisk konkurrenskraft, skriver Jörgen Warborn (M), ny EU-parlamentariker.


Nämnda personer

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker (L), adjungerad i partistyrelsen
jur. kand (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00