Debatt

Björk (V): Alla pengar ska gå till hållbara projekt

DEBATT. När kolgruvor och kärnkraftverk läggs ner måste vi ha realistiska alternativ att erbjuda. Alla pengar som investeras av EU måste gå till ekologiskt hållbara projekt, skriver EU-parlamentariker Malin Björk (V).

Malin Björk (V) och klimatstrejk i Århus, Danmark.
Malin Björk (V) och klimatstrejk i Århus, Danmark.Foto: Jessica Segerberg och Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Malin Björk (V)
Europaparlamentariker

 

För oss i Vänsterpartiet är klimatkrisen den viktigaste frågan som EU har på sitt bord. Enligt forskarna har vi bara ett par år på oss att agera om vi ska stoppa den allt mer alarmerande globala uppvärmningen.

Eftersom klimatfrågan är så tydligt gränsöverskridande kräver den gränsöverskridande lösningar med tydliga, gemensamma och bindande mål. Vi måste kraftigt sänka våra utsläpp så att vi kan nå målet om ett klimatneutralt EU till 2040.

Massiva offentliga investeringar

Vi behöver se massiva offentliga investeringar för att kunna göra oss av med vårt beroende av fossila bränslen. När kolgruvor och kärnkraftverk läggs ner, när bensinbilar inte längre får säljas, då måste vi ha realistiska alternativ att erbjuda.

Vi kräver också att när EU skriver handelsavtal med andra länder så måste Parisavtalet respekteras, liksom arbetstagares rättigheter. Annars ska inget avtal tecknas.

Malin Björk (V)
Europaparlamentariker

Därför tänker vi arbeta för att alla pengar som investeras av EU måste gå till ekologiskt hållbara projekt. Den nuvarande Europeiska investeringsbanken borde göras om till Europeiska klimatinvesteringsbanken. Då skulle inga EU-pengar längre gå till att finansiera nya motorvägar eller flygplatser.

I stället skulle vi satsa på att bygga ut tågtrafiken, öka sol- och vindkraften och se till att gruvarbetare runtom i EU, i stället för att bryta kol kan försörja sig på andra sätt.

V strider mot EU-politik

För till skillnad från flera andra politiska grupper som också säger sig prioritera klimatet så tror vi i vänstern inte att marknaden själv klarar av att ställa om till ekologiskt och socialt hållbara samhällen. Vi är övertygade om att det också krävs strukturella förändringar.

Vi tar därför strid mot EU:s ekonomiska politik eftersom den systematiskt sätter företagens vinstintressen i första rummet, snarare än människor och planeten.  

Stoppa åtstramningar

Men det är inte bara klimatet som måste prioriteras. Europa är också en kontinent med skriande inkomstklyftor, såväl mellan som inom medlemsländerna. För att motverka fattigdomen och dess konsekvenser måste medlemsländerna själva få bestämma vilka slags och hur stora offentliga investeringar de vill göra. Därför kräver vi att den av EU påbjudna åtstramningspolitiken stoppas.

Regeln om att skulden på medlemsländernas statsbudgetar inte får vara mer än tre procent måste bort.

650 miljarder försvinner

EU:s medlemsländer drabbas också av den enorma skatteflykten som innebär att minst 650 miljarder kronor varje år förs från vår gemensamma välfärd till skatteparadis i och utanför EU. Vi kräver därför krafttag mot skatteparadisen och storbolagen som ägnar sig åt storskaligt skatteundandragande.

Vi kräver också att när EU skriver handelsavtal med andra länder så måste Parisavtalet respekteras, liksom arbetstagares rättigheter. Annars ska inget avtal tecknas.

Stolt över arbetet

Vänsterpartiet har under de gångna mandatperioderna tydligt stått upp för kvinnors och flyktingars rättigheter. Som parlamentets huvudförhandlare för ett europeiskt kvotflyktingsystem fick jag en majoritet av parlamentet att ställa sig bakom ett humanitärt program som skulle innebära att EU varje år skulle ta emot 200 000 kvotflyktingar.

Som ledamot i jämställdhetsutskottet och som medlem i aborträttsnätverket All of us, har jag gång på gång uppmärksammat hur Lars Adaktusson och andra abortmotståndare konsekvent röstat mot kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Jag stolt över mitt arbete för kvinnors och flyktingars rättigheter och det kommer jag att fortsätta att göra även under de kommande åren.

Militariserad superstat

De senaste åren har EU satsat alltmer pengar på gränskontroller och vakter men också på militära samarbeten och subventioner till krigsmaterielindustrin. Det är en farlig utveckling och långt ifrån det ”fredsprojekt” som EU-hejarna brukar framhäva när de talar entusiastiskt om EU. Vi får inte låta EU utvecklas till en militariserad superstat.

Gillar inte läget

Listan på saker som måste göras kan tyckas lång för en relativt liten grupp som vår, men vi i vänstern är inte kända för att luta oss tillbaka och gilla läget. Tvärtom tänker jag kavla upp ärmarna och försöka formera nödvändiga allianser med andra progressiva ledamöter.

Tillsammans måste vi stå upp för ett öppet Europa, mot de konservativa, nationalistiska, sexistiska och rasistiska krafterna.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

Karlsbro (L): Ny mittengrupp arbetar för Europas framtid

Genom den nya mittengruppen Renew Europe kan EU utvecklas i liberal riktning. Jag vill arbeta för en gemensam brottsbekämpning och en ambitiösare gemensam klimatpolitik, skriver Karin Karlsbro (L). 

S i EU-parlamentet: Ta emot asylsökande eller nekas EU-medel

Medlemsstater som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter ska riskera indragen rösträtt i EU:s ministerråd eller uteblivet ekonomiskt stöd, skriver Socialdemokraternas EU-parlamentariker.

Warborn (M): EU ska bli bäst i världen på business

Företagarnas villkor har inte prioriterats tillräckligt högt i EU-politiken. EU ska skapa jobb genom att öka europeisk konkurrenskraft, skriver Jörgen Warborn (M), ny EU-parlamentariker.


Nämnda personer

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00