Fler kvinnor än män på SD:s EU-lista

VAL. Sverigedemokraterna har presenterat sin lista till EU-parlamentsvalet. Den toppas av Peter Lundgren följd av Jessica Stegrud och Charlie Weimers. Totalt kandiderar 16 kvinnor och 14 män.

Fr.v. Peter Lundgren, Jessica Stegrud, Jimmie Åkesson och Charlie Weimers.
Fr.v. Peter Lundgren, Jessica Stegrud, Jimmie Åkesson och Charlie Weimers.Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Sverigedemokraterna satsar på en blandning av beprövade och obeprövade kort inför EU-valet. Partiet fick två mandat i valet 2014. Nu är målet att öka det till tre stycken och förhoppningen är att kanske till och med nå fyra mandat.  

Läs också: SD vill skära kraftigt i EU-budgeten

Partiets nuvarande parlamentariker Peter Lundgren, som profilerat sig i transportfrågor, toppar listan.  

– Jag är glad att jag har partiets förtroende att få fortsätta resan nere i parlamentet och faktiskt göra en förändring inom transportbranschen för svenska företag, säger Peter Lundgren på pressträffen. 

Nykomling på plats 2

För mig som kommer från näringslivet och verkligen tror på handel och frihandel så är EU en väldigt viktig organisation.

Jessica Stegrud (SD)
Kandidat till Europaparlamentet

Han följs av en nykomling, både i politiken och i partiet. Jessica Stegrud blev medlem i partiet så sent som i veckan. Men hon har deltagit i den politiska debatten längre än så, framför allt via sociala kanaler. 

– Jag har under åren byggt ett stort politiskt nätverk. Jag har fått en del förfrågningar från andra partier. Men någonstans ligger Sverigedemokraterna mig nära. Det är ett parti i utveckling och förändring. Det har gått från att vara profilerat som ett enfrågeparti men har nu ett väldigt brett program som jag tycker bygger på sunt förnuft, säger hon till Altinget.

"Sunt att inte driva swexit för hårt"  

Hon röstade nej till EU-medlemskap 1994, men säger att hon då inte var så insatt utan att det beslutet byggde på magkänsla. I dag ser hon poänger med EU, även om hon fortfarande inte gillar de överstatliga inslagen. 

– För mig som kommer från näringslivet och verkligen tror på handel och frihandel så är EU en väldigt viktig organisation. Jag tycker att det är sunt nu att avvakta, att inte driva en swexit för hårt. Jag tycker att det är sunt att se vad utfallet av brexit blir, säger hon.

Ex-kristdemokrat på plats 3

Trea på listan är den tidigare KDU-ordföranden Charlie Weimers. Han har de senaste åren arbetat för Kristdemokraternas parlamentariker Lars Adaktusson i EU-parlamentet men valde att byta parti strax före riksdagsvalet i höstas.  

Läs också: Adaktussons stabschef går från KD till SD

Han hoppas att den partigrupp, ECR, som SD har ingått i ska kunna få mer inflytande framöver. 

– För första gången så finns det på allvar en möjlighet att bryta det maktmonopol som socialdemokraterna och borgerliga EPP har nere i Bryssel. Som alltid har lett i en och samma riktning mot en europeisk superstat, säger han. 

Många kvinnor

SD:s andra parlamentariker i dag är Kristina Winberg. Hon återfinns först på plats 4. För att det ska bli en fortsättning för henne krävs antingen en rejäl valframgång för SD, eller personkryss. 

Bland övriga kandidater återfinns både nuvarande och tidigare riksdagsledamöter. Totalt ställer SD upp med 30 kandidater till EU-parlamentet.

Partiledaren Jimmie Åkesson framhöll på pressträffen i riksdagen att man har många kvinnor på listan, 16 kvinnliga kandidater och 14 manliga. Däremot är det en övervikt av män i toppen av listan. 10 av de 15 första kandidaterna är män.  

Dokumentation

Listan i sin helhet:

1. Peter Lundgren, Gnosjö
2. Jessica Stegrud, Vellinge
3. Charlie Weimers, Värmland
4. Kristina Winberg, Jönköping
5. Johan Nissinen, Värnamo
6. Karl Robbjens, Göteborg
7. Ludvig Aspling, Sollentuna
8. Sven-Olof Sällström, Ånge
9. Linda Lindberg, Svalöv
10. Tobias Andersson, Skövde
11. Zandra Pettersson, Alingsås
12. Magnus Persson, Bromölla
13. Martin Kinnunen, Botkyrka
14. Elin Jensen, Kumla
15. Robert Lund, Överkalix
16. Lina Boy, Strängnäs
17. Mattias Eriksson-Falk, Gävle
18. Hilda Frick, Gotland
19. Maria Liljedahl, Köping
20. Sara-Lena Bjälkö, Falkenberg
21. Martin Kirchberg, Torsås
22. Hanna Nilsson, Hässleholm
23. Sandra Karlsson, Norrköping
24. Paula Palmqvist, Gällivare
25. Beatrice Rugland Timgren, Ekerö
26. Pia Trollehjelm, Bjuv
27. Naima Bahnam Johansson, Norrköping
28. Cassandra Sundin Engström, Östersund
29. Mats Nordberg, Falun
30. Nima Gholam Ali Pour, Malmö


Nämnda personer

Peter Lundgren

Europaparlamentariker (–)
Grundskola (1979)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00