SD vill skära kraftigt i EU-budgeten

BUDGET. Sverigedemokraterna vill inte att Sverige ska betala mer när britterna lämnar EU. Tvärtom vill partiet skära kraftigt i EU-budgeten och bland annat avveckla strukturfonderna.

Förra våren kom EU-kommissionen med ett förslag till långtidsbudget efter brexit. För svensk del innebar förslaget att Sverige skulle betala ungefär 15 miljarder mer per år. Regeringens hållning var att Sverige inte kan gå med på det.

– Det kommissionsförslag som finns som helt tar bort den svenska mycket rimliga nedsättningen av medlemsavgiften och innebär en väldigt stor höjning av Sveriges medlemsavgift. Det är inte acceptabelt, sade dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin, till Altinget i maj.

Läs också: Sveriges EU-avgift kan öka med 15 miljarder per år

SD tror inte på svenskt veto

Men Sverigedemokraterna menar att det är tomma ord från regeringens sida. SD vill att Sverige ska använda sitt veto i rådet för att sätta stopp för förslaget. Samtidigt är partiet tveksamt till att regeringen kommer att göra det om en sådan situation uppstår.

– Det är klart att de säger att de är emot i ord men hur agerar de i handling? Vi har ställt den frågan vid flera tillfällen: Om det skulle gå dithän är ni beredda att bara lägga in ett veto mot det här förslaget? Svaret är ju i princip, nej det är vi inte, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson till Altinget och lägger till:

–  Det betyder i praktiken att man kan protestera, gnälla, skrika och tjura bäst man vill men sen när det kommer till kritan blir vi ändå överkörda. Där har jag inte förtroende nog för regeringen att den kommer att ro det här i hamn så att vi slipper den här kraftiga höjningen.

Kraftiga budgetkapningar

SD har länge förespråkat en ”swexit”, senast i augusti i en debattartikel på Altinget.

Läs också: SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit" (augusti 2018)

Den linjen har partiet nu släppt. Nu ska SD i stället satsa på att reformera EU inifrån. En del i den planen är att göra rejäla kapningar i EU:s budget.

– Det vi vill ha kvar är lite kostnader för administration och gränsskydd men det är några få procentenheter, säger Sjöstedt.

Slopade strukturfonder...

På kort sikt menar Sjöstedt att en tredjedel av budgeten kan tas bort. Framförallt riktar partiet udden mot de så kallade strukturfonderna, som är till för att bland annat hjälpa regioner som har en svagare ekonomi eller som går igenom en strukturomvandling. Fonderna utgör en stor del av EU:s budgetkaka, ungefär en tredjedel.

...men varsamt kring jordbruksstödet

På längre sikt menar Sjöstedt att det går att kapa två tredjedelar av budgeten. Men om det ska kunna bli verklighet krävs stora neddragningar i jordbruksstödet och där menar SD att man måste gå mer varsamt fram så att det inte drabbar svenska bönder.

– Man kan inte bara ta bort den gemensamma jordbrukspolitiken för då förlorar även våra lantbrukare pengar. Så där måste man hitta ett system som på olika sätt gör att medlemsstaterna harmoniseras med varandra. Det tror jag tar lite längre tid. Det måste ske på ett kontrollerat och strukturerat sätt så att inte våra lantbrukare hamnar i kläm, säger han.

Forrige artikel Novus: Bottenrekord för Liberalerna i ny mätning Novus: Bottenrekord för Liberalerna i ny mätning Næste artikel Ojämställt i S och M i kommunerna Ojämställt i S och M i kommunerna
MSB ställer högre krav på myndigheternas säkerhet

MSB ställer högre krav på myndigheternas säkerhet

REGLER. Högre krav ställs nu på ledningen för statliga myndigheter gällande säkerheten i IT-systemen. Nya krav på personal och lokaler samt snabbare rapportering ska höja säkerhetsnivån i staten.