Adaktussons stabschef går från KD till SD

PARTIBYTE. Charlie Weimers, tidigare KDU-ordförande och rådgivare till Göran Hägglund, går till Sverigedemokraterna.

Charlie Weimers, Lars Adaktussons stabschef, går till SD.
Charlie Weimers, Lars Adaktussons stabschef, går till SD.Foto: Press
Johan Manell

Weimers går över till Sverigedemokraterna. Han var fram tills i dag stabschef i Europaparlamentet till Lars Adaktusson (KD), som också är andre vice ordförande i KD. 

Värvningen presenterades vid en pressträff i Motala.

– Jag har kämpat för konservativa värderingar under 20 år, säger Weimers, som menar att SD är det parti som i dag bäst står upp för hans värderingar.

– Jag är jätteglad att i dag få presentera en av våra tyngsta värvningar någonsin, säger Jimmie Åkesson, och beskriver Weimers som "en av de mest betydelsefulla konservativa profilerna i svensk politik".

Utesluten ur KD

Kristdemokraterna har gått ut med att Weimers nu utesluts ur partiet.  

“Kristdemokraternas verkställande utskott har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Weimers kommer även att bli uppsagt som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan”, skriver partiet.  

Samarbete med Busch Thor

Weimers har tidigare varit kommunalråd och var ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet 2008-11. Då var Ebba Busch Thor förste vice ordförande i ungdomsförbundet. Weimers och Busch Thor beskrevs under den tiden föra KDU mer högerut, då de bland annat förespråkade Nato-medlemskap, skärpta straff och gemensamma traditioner. 

Tidigare värvningsförsök

Det finns uppgifter om att SD försökte värva Weimers redan 2015, inför det planerade extravalet. 

– Jag är glad och stolt över mitt jobb som Lars Adaktussons kanslichef i Europaparlamentet i Bryssel och brinner för mitt arbete. Så jag hade tackat nej, sade Charlie Weimers, då till Värmlands Folkblad.  

Charlie Weimers fru, Jenny Weimers, gick över till SD i juni. Även hon har ett förflutet som medlem av KDU:s förbundsstyrelse.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00