Om  
Anette Novak

Filminstitutets styrelse sparkar vd

Efter knappt ett och ett halvt år får Svenska filminstitutets vd Anette Novak lämna sin tjänst. ”Beslutet fattades av en enhällig styrelse”, säger Filminstitutets ordförande Gunilla von Platen till TT.

Anette Novak ska ha fått sparken på måndagen utan förvarning, skriver TT. Innan hon kom till Filminstitutet var hon direktör för Statens medieråd.
Anette Novak ska ha fått sparken på måndagen utan förvarning, skriver TT. Innan hon kom till Filminstitutet var hon direktör för Statens medieråd.Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Anette Novak tillträdde som ny vd på Filminstitutet i april 2022, efter Anna Serners elva år på posten.

I ett pressmeddelande kommenterar styrelseordförande Gunilla von Platen styrelsens enhälliga beslut att redan nu byta ledning:

”Anette Novak har gjort goda insatser för svensk film, styrelsen bedömer dock att det finns behov av ett annat ledarskap. Avsikten är inte att förändra verksamhetens inriktning”.

Beskedet chockar filmvärlden, rapporterar TT.

– Jag tror att det är kortaste tiden en vd suttit på Filminstitutet, som jag har upplevt, säger Peter Fornstam, vd för Svenska bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund.

Anette Novak var mellan 2018 och 2022 chef för Statens medieråd. Hon var även särskild utredare för medieutredningen 2015–2016.

Nämnda personer

Anette Novak

Tidigare vd Filminstitutet, direktör Statens medieråd, särskild medieutredare, chefredaktör Norran, styrelseuppdrag Sveriges Radio och Tidningsutgivarna
Media, religion, kultur (Uppsala uni., 2006), journalistik (Journalisthögskolan, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00