Om  
Nina Andersson

Ex-statssekreterare blir vd för Folkets hus och parker – ”känns som att komma hem”

Den 130-årsjubilerande folkrörelseorganisationen har fått ny vd med nostalgikänslor för barndomens folkparksupplevelser.

Nina Andersson ser fram emot att utveckla den anrika organisationen.
Nina Andersson ser fram emot att utveckla den anrika organisationen.Foto: Annika Berglund/Folkets hus och parker
Albin Bohlin

Organisationens tidigare vd, Calle Nathanson, lämnade sin tjänst i april för att bli studieombudsman och koncernchef för ABF Stockholm. Han efterträds nu av Nina Andersson som närmast kommer från en tjänst som statssekreterare hos före detta kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S), dessförinnan som politiskt sakkunnig till dåvarande statsminister Stefan Löfven.

– Som många andra har jag en stark och positiv relation till de här platserna. Farfar var väldigt engagerad i Folkets park i Kristianstad, mamma tog med mig som barn till Folkets hus i Lund för att se Cullbergbaletten. Att få möjlighet att vara en del av den här rörelsen känns därför lite som att komma hem, säger Nina Andersson i ett pressmeddelande.

Folkets hus och parker har närmare 500 medlemsföreningar som arbetar för att människor ska få ta del av kultur, möten och bildning. I medlemsföreningarnas lokaler genomförs tusentals aktiviteter varje år. De senaste åren har organisationen arbetat för att stötta framväxten av mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden.

– I mina ögon är Folkets hus och parker som rörelse viktigare nu än någonsin. I tider av ökad polarisering behövs det platser där människor kan mötas, utbyta tankar och dela upplevelser. Fler behöver få upp ögonen för hur mycket föreningsdrivna mötesplatser betyder, säger Nina Andersson.

Hon tillträder sin nya tjänst den 22 maj.

Nämnda personer

Nina Andersson

Vd Folkets hus och parker, ordförande Ideell kulturallians

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00