Debatt

Replik: Centerpartiets förakt för hyresrätten står svenska hushåll dyrt

Jag har sagt det förr och säger det igen: marknadshyror gynnar enbart hyresvärdar och hushåll med hög inkomst. Det skriver Malcolm Momodou Jallow (V), ordförande i riksdagens civilutskott samt bostadspolitisk talesperson, i en replik.

Hyresrätten är stigmatiserad, skriver debattören.
Hyresrätten är stigmatiserad, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malcolm Momodou Jallow
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Alireza Akhondi (C) anser att det är ”problematiskt att det tar så lång tid att genomföra reformer av hyressättningen” och skriver att ”en illa fungerande hyresmarknad” har styrt hushållen från hyresrätt till ägda bostäder. Han skyller långa kötider för att få en hyresrätt på hyressättningssystemet och på Vänsterpartiet. Eftersom det var vi som i riksdagen stoppade Centerpartiets försök att införa marknadshyror i Sverige för drygt 1,5 år sen.

Illa styrd bostadsmarknad

Jag menar att det i stället är en illa styrd bostadsmarknad som under ett par decennier har sålt ut hundratusentals hyresrätter som lett till ”en illa fungerande hyresmarknad”. Det är den huvudsakliga anledningen till dagens brist på billiga hyresrätter och Akhondi agerar fullständigt historielöst när han ignorerar sambandet. Dessutom har en orättvis skattepolitik i allt högre grad favoriserat ägt boende, vilket knappast har gynnat den numera rejält stigmatiserade hyresrättens ställning.

Läs också

Det är med andra ord politiken som har styrt mot ägande och bostadsrätt, inte hyressättningssystemet och Vänsterpartiet. Politik kan inte ändra det som hänt, men politik kan vända utvecklingen.

Hushållen betalar inte ”för Vänsterpartiets dogmer”, som Akhondi hävdar. I själva verket är det högerns besatthet av ägandet, och deras förakt för hyresrätten, som lett till att hushållen i dag får betala dyrt. Högerpolitik har under många år eldat på svenskarnas skuldsättning och än i dag kämpar högern för att tvinga än fler att ta höga bolån. Detta i en tid då såväl räntor som inflation och energipriser skenar. Samtidigt är svenska hushåll numera bland de högst belånade i hela världen. Inget att vara stolt över dessa dagar.

Marknadshyror segregerar

Med bostadsbrist och kötider som ursäkt leder Centerpartiet det högerkluster som otröstligt upprepar att marknadshyror ska lösa problemen. Marknadshyror ska frigöra bostadsmarknaden och ska, enligt högern, glädja även hushåll med svag ekonomi. Men jag har sagt det förr och säger det igen: marknadshyror gynnar enbart hyresvärdar och hushåll med hög inkomst. Marknadshyror ger inte fler bostäder, utan ger bara vissa hushåll tillgång till fler av de bostäder som redan finns. För högern glömmer gärna att endast en rimlig hyra gör det möjligt för en låginkomsttagare att överhuvudtaget efterfråga en bostad. Med eller utan kötid.

Marknadshyror segregerar och drar sönder samhället. Förlorarna är nuvarande hyresgäster, och samhället – som får betala dyrt i form av sociala bostäder och höjda bostadsbidrag.

Men om Akhondi på allvar vill korta kötider och utplåna hemlösheten är jag beredd att samarbeta. Vi är överens om att det behövs många bostadspolitiska reformer, såsom regelförenklingar och markreformer. De orättvisa ekonomiska villkoren mellan upplåtelseformerna måste rättas till och vi måste bygga mer. Men vi behöver inte marknadshyror. Nuvarande hyressättningsmodell tjänar både hyresgäster och fastighetsägare väl och ger bägge parter förutsebara villkor.

Högerpolitik har under många år eldat på svenskarnas skuldsättning och än i dag kämpar högern för att tvinga än fler att ta höga bolån.

Låt därför aldrig Akhondis ord ”bostadssociala insatser” bli ledordet. Vi ska bygga för alla, inom ramen för en generell bostadspolitik. Tro inte heller Akhondi när han påstår att marknadshyror är det som gör att bostäder ”kan byggas på hyresgästernas villkor”. Vad som behövs är ett reformerat investeringsstöd för byggande av hyresrätter, statliga topplån som kan pressa byggkostnader och ett renoverings- och energieffektiviseringsprogram för äldre hyresrätter. Sist men inte minst måste vi stoppa utförsäljningarna av våra gemensamma allmännyttiga bostäder.

Gå vidare, Centerpartiet

Landets hyresgäster är hårt pressade. Hyresrätten är den dyraste upplåtelseformen att bo i, men det är i dessa majoriteten av hushåll med låginkomst bor. Ägda bostäder kompenseras i viss mån av bland annat ränteavdrag. Hyresgäster kompenseras inte med någonting, men drabbas likväl av rusande elkostnader och galna matpriser. Att i detta läge hota med marknadshyror för en grupp som just fått de högsta hyreshöjningarna på 30 år är djupt cyniskt.

Vi uppmanar Akhondi och hans parti att släppa idén om marknadshyror och gå vidare. Låt oss i stället fokusera på saker där vi faktiskt är överens, så det kan bli en långsiktighet i bostadspolitiken.

Läs tidigare inlägg i debatten

Centerpartiet: Därför är fri hyressättning i nyproduktion fortfarande relevant

Det är problematiskt för hela den svenska bostadsmarknaden att det tar så lång tid att genomföra reformer av hyressättningen. Det skriver Alireza Akhondi, bostadspolitisk talesperson Centerpartiet.

Nämnda personer

Alireza Akhondi

Riksdagsledamot (C), bostadspolitisk talesperson
C-uppsats i företagsekonomi (Stockholms uni.), Handelshögskolans managementprogram för offentlig sektor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00