EU öppnar dörren för nationella intäktstak på kraftvärme

Medlemsländer föreslås få ta till fler nationella krisåtgärder för att möta det ryska energikriget, enligt det senaste kompromissförslaget  i ministerrådet. För svensk del kan det bland annat innebära ett eget intäktstak för kraftvärmen.

Förväntningarna på fler åtgärder från EU-kommissionen är höga. Flera medlemsländer vill se att energikommissionären Kadri Simson lägger fram förslagen innan energiministermötet på fredag. <br>
Förväntningarna på fler åtgärder från EU-kommissionen är höga. Flera medlemsländer vill se att energikommissionären Kadri Simson lägger fram förslagen innan energiministermötet på fredag.
Foto: Oscar del Pozo/ EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

EU-kommissionens ambition att skapa ordning bland de många krisåtgärder som dragits igång hos EU-medlemsländerna kommer troligen inte att flyga lika väl som planerat. Det ser i alla fall att bli utfallet efter att ännu ett förslag till kompromisstext bland medlemsländerna tagits fram, inför besluten vid energiministermötet på fredag.

För svensk del innebär det dock att EU-nämndens linje i fredags kan få gehör, genom att kraftvärme enligt en ny skrivning fortsatt kan få behålla inkomsterna som en del i en av flera tillåtna ”nationella krisåtgärder”. Åtgärderna får dock bara införas under förutsättning att de anses icke diskriminerade, proportionella och inte anses hota investeringsklimatet, bland annat.