Debatt

C: Gör det lättare att bygga lönsamt på landsbygden, Carlson

Bostadsbrist är inte bara ett storstadsfenomen. Däremot är det mycket svårare att skapa lönsamhet när man bygger nytt i Sveriges mindre samhällen och städer. Det menar riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C).

Alireza Akhondi (C) förbereder sig inför en interpellationsdebatt.
Alireza Akhondi (C) förbereder sig inför en interpellationsdebatt.Foto: Jessica Gow/TT
Alireza Akhondi
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En överväldigande majoritet av landets kommuner anger att de har underskott på bostäder. Det är med andra ord uppenbart att bostadsbrist är allt annat än en storstadsföreteelse. Också i Sveriges landsbygder liksom i medelstora städer och samhällen efterfrågas fler bostäder. Men i landsbygder och på mindre orter finns andra utmaningar än i storstadsregionerna där höga markpriser och byggkostnader täcks av stora värden på färdigställda bostäder.

EU-regler skapar problem

Låga bostadspriser utanför de större städerna gör det svårt att få lönsamhet i investeringar då bostadsbolag på svaga marknader ofta tvingas till stora nedskrivningar vid nyproduktion. Detta på grund av att byggkostnaderna överstiger marknadsvärdet. Ovanstående innebär att det i många kommuner blir mycket svårt att bygga nya hyresbostäder, trots att efterfrågan finns.

Vi kan konstatera att flera bedömare menar att möjligheter finns att underlätta byggande i hela landet om viljan finns.

Det är väl känt att denna problematik delvis beror på EU-lagstiftning och Allbolagen, som tillkommit som en följd av EU:s regler. Sammanfattningsvis finns gränser för vilka typer av stöd och i vilken omfattning sådana kan ges till bostadsbolag. Allbolagen innehåller däremot inga redovisningsregler, utan dessa regleras bland annat i årsredovisningslagen.

Underlätta byggandet i glesbygd

Vi kan konstatera att flera bedömare menar att möjligheter finns att underlätta byggande i hela landet om viljan finns. Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson: Avser statsrådet att ta några initiativ för att åtgärda ovan nämnda problematik?

Fotnot: Artikeln är ursprungligen en interpellation.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00