Analys av 
Sanna Rayman

Altinget bjuder på gratis EU-läsning under hela ordförandeskapet

Göran Perssons popularitet rusade och Reinfeldt fick träffa Obama. Vilka frukter Ulf Kristersson kan skörda under EU-ordförandeskapet återstår att se. Under hela ordförandetiden intensifierar vi på Altinget vår EU-bevakning och erbjuder ett kostnadsfritt EU-nyhetsbrev samt fri tillgång till allt som publiceras på vår EU-nisch. 

Under ordförandeperioden 2001 ökade väljarnas förtroende för dåvarande statsminister Göran Persson från 35 till 57 procent.  
Under ordförandeperioden 2001 ökade väljarnas förtroende för dåvarande statsminister Göran Persson från 35 till 57 procent.  Foto: Christian Lutz, Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Sanna Rayman

Sedan årsskiftet har Sverige för tredje gången ordförandeposten i EU. De tidigare tillfällena har inneburit en plats i det internationella rampljuset för Sveriges dåvarande statsministrar, ibland med rejäla opinionslyft som följd.

Kantar Sifo beskrev till exempel 2009, då det strax skulle bli Sveriges och Fredrik Reinfeldts tur att ta över ordförandeklubban, hur Göran Perssons period 2001 hade ökat väljarnas förtroende för honom ”från 35 till 57 procent under det aktuella halvåret”. Något lika stort lyft blev det inte för Reinfeldt 2009, men väl några minnesvärda toppmöten, bland annat då han för första gången mötte Barack Obama.

Prosaiska planer och lokaler

Det är tveksamt om det svenska ordförandeskapet under våren kommer att bjuda samma möjligheter till lyft för Ulf Kristersson. Dels ger inte ordförandeskapet samma framskjutna position och ansvar i dag som det gjorde förut, dels är de svenska planerna tämligen oglamourösa.

”Vi ska ha ett Brysselbaserat ordförandeskap”, sade Regeringskansliets Eva Sjögren till Altinget redan i mars förra året och när skisserna började presenteras i början av december skrev regeringen att majoriteten av de 150 möten som ändå äger rum i Sverige ska hållas på ett konferenscenter i närheten av Arlanda – ett prosaiskt lokalval som står i skarp kontrast till de slott och borgar som andra länder har brukat bjuda in till, vilket också problematiserades i DN nyligen.

Kriserna har understrukit behovet av EU

Därmed inte sagt att det här halvåret inte är viktigt. Över huvud taget befinner vi oss på många sätt i en period av ”uppsving” för EU, efter en lång period av tilltagande skepsis. De många kriser vi sett under senare år har gång på gång understrukit medlemsländernas behov av EU.

Vaccinsamordningen i pandemin, vikten av en gemensam europeisk hållning när Ryssland invaderade Ukraina och nu behovet av gemensamma häv på energiområdet är alla frågor där en inarbetad gemenskap på demokratisk grund har visat sig synnerligen ”bra att ha”.

Läs också

Ingen av de kriser som nyss nämnts är heller över, utan de pågår och hänger också intimt samman med de prioriteringar som regeringen har pekat ut för det svenska ordförandeskapet.

Kort sagt: det finns att göra, för det ordförandeland som vill.

Vi ger dig gratis EU-läsning hela våren

För oss på Altinget är det självklart att intensifiera vår EU-bevakning under detta halvår och det gör vi i alla våra nischade nyhetsbrev.

Men, vi gör det också genom att under hela ordförandeperioden erbjuda ett kostnadsfritt särskilt EU-nyhetsbrev som utkommer två gånger i veckan och ger dig samma sakpolitiskt inriktade innehåll som i alla våra brev. Att prenumerera på detta brev är gratis. Det första brevet kommer den 9 januari och prenumerationen avslutas automatiskt efter 30 juni.

Välkommen som Altingetläsare! Skriv upp dig som prenumerant här.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00