Årets mest lästa debatter på Altinget Bo och Bygg

Renoveringskrav och det krisande bostadsbyggandet var helt klart de hetaste ämnena på Altinget Bo och Bygg under 2023. 

Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro, Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, Catharina Elmsäter-Svärd, Byggföretagen och EU-parlamentarikren Emma Wiesner (C) var några av de som skrev under året mest lästa debatter på Altinget Bo och Bygg.
Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro, Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, Catharina Elmsäter-Svärd, Byggföretagen och EU-parlamentarikren Emma Wiesner (C) var några av de som skrev under året mest lästa debatter på Altinget Bo och Bygg.Foto: Pressbild byggföretagen/Claudio Bresciani/TT/pressbild Sveriges Allmännytta
Anton Säll

EU:s renoveringskrav kan driva folk från hus och hem

”EU är avgörande för svenskt välstånd och för att vi ska kunna hantera klimatproblemen. Men när EU-kommissionen försöker detaljstyra människors liv och tvingar på dem regleringar som inte efterfrågas undergrävs förtroendet för hela samarbetet. Inför nästa mandatperiod måste den svenska regeringen jobba för en ny EU-kommission som fokuserar på att lösa gemensamma europeiska samhällsproblem i stället för att detaljstyra människors liv.Det skriver Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro. 

Fem förslag för att bostadsbyggandet inte ska tvärnita

”Regering och riksdag har fastställt målet om långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. Nu gäller det att ta rätt steg i riktning mot detta mål. Det finns flera reformer som politiken kan och bör genomföra för att det ska finnas ett utbud som svarar mot behoven och för att konsumenterna ska kunna efterfråga bostäderna.”

Så skrev Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta.

Förändringen av energiklasserna lämnar mycket att önska

”I ett läge där energieffektivitet blir allt viktigare för Sverige, EU och världen väljer Sverige att backa och urholka i stället för att gå framåt och vara ett föregångsland. Vi är medvetna om att det inte är lönsamt att energirenovera alla byggnader i Sverige, och det måste finnas en långsiktigt plan samt göras med förnuft: Undantag från kraven måste finnas, och även möjlighet till finansiering för de byggnader som inte kan uppnå egen lönsamhet. Men att på ett bräde sänka kraven för 60 procent av beståndet och ta bort incitament för att bli bättre, tycker vi är en väg som leder åt helt fel håll.”

Så skrev företrädare för energieffektiviseringsföretagen i ett gemensamt upprop i samband med förhandlingarna i EU om energiklassificeringarna.

Utökat rotavdrag säkrar jobb i byggbranschen och stimulerar ekonomin

”En byggbransch som störtdyker drabbar inte bara byggbolagen och hantverkarna, utan hela samhället. Därför borde rotavdraget utökas”, menar representanter för Byggföretagen, Villaägarna, Beijer byggmaterial och Byggmaterialhandlarna.

C: Vänstern i Europaparlamentet röstade för hyreschock i allmännyttan

”Europaparlamentet har nämligen röstat om en ny lag om energieffektivisering av byggnader. Den kan innebära att den svenska allmännyttan påtvingas kostnader på omkring 100 miljarder kronor per år, enligt allmännyttans egna beräkningar. Gissa vilka som gladeligen tryckte på ja-knappen? Jo, Vänsterpartiet – tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ironiskt nog kan alltså den svenska vänstern precis ha röstat ja till en otroligt saftig hyreshöjning för en tredjedel av alla som hyr via allmännyttan. Det som det här handlar om är Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Det är alltså en del av EU:s klimatpaket som handlar om energieffektivisering av byggnader. I tisdags röstade parlamentet om sin ståndpunkt här och det finns flera goda anledningar till att Centerpartiet röstade emot förslaget.”

Så skrev Emma Wiesner, europaparlamentariker för Centerpartiet, efter en omröstning i Europaparlamentet där C och V stod på olika sidor.

Nämnda personer

Carl Albinsson

Programansvarig Timbro

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

Catharina Elmsäter-Svärd

Vd Byggföretagen, ledamot Delegationen mot arbetslivskriminalitet
Marknadsekonom (Berghs school of communication, 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024