Debatt

Zander (C): Jämställda löner kräver ny lagstiftning

DEBATT. Lagen som syftar till att uppnå jämställda löner behöver förändras för att snabbare kunna få lika lön för likvärdigt arbete, skriver Centerpartiets Solveig Zander.

"Det räcker inte med lönekartläggningar"
"Det räcker inte med lönekartläggningar"Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Solveig Zander (C)
Riksdagsledamot


I en granskning av Riksrevisionen (RIR) från maj i år framgår att det fortfarande finnas osakliga löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Flera oberoende rapporter har visat samma resultat under de år som lagen om lönekartläggningen har funnits. 1994 trädde lagen i kraft. Med andra ord visar RIR, vid sin granskning av lönekartläggning, att det inte haft någon eller liten effekt på löneskillnader.

Jag anser att Riksrevisionens rapport tydliggör att det behövs helt andra åtgärder för att rätta till de osakliga löneskillnaderna. Därför menar jag, i en motion till riksdagen, att det helt klart behövs en översyn av hur man på bästa sätt kan undanröja ojämlika löner.

Oförklarade skillnader

Löneskillnader mellan kvinnor och män finns fortfarande trots att lagen som skulle minska skillnaderna har funnit i 15 år.

Solveig Zander (C)
Riksdagsledamot

Medlingsinstitutet visar att löneskillnaderna till stor del har minskat och att detta troligen beror på minskade olikheter inom faktorer som till exempel vilka yrken man arbetar i, ålder och utbildning. Bortser man från dessa faktorer framgår oförklarade skillnader på 4,4 procent. Mäter man skillnader hos olika arbetsgivare kan löneskillnader vara 6 procent och löneskillnaderna är mindre hos arbetsgivare med färre anställda. Men att bedöma huruvida skillnaderna beror på osaklighet är svårt.

Svårt att bedöma

I RIR:s granskning framgår också att man undersökt om det finns skillnader ur jämställdhetsaspekter. Av de företag som har dokumentationskrav (de med fler än 10 anställda) fanns ingen skillnad vad gäller lön jämfört med de utan krav.

Arbetsmarknadens parter såg rent generellt att det var svårt att bedöma om det finns osakliga löneskillnader för likvärdiga arbeten. Fanns en HR-funktion hos företagen var kunskapen om lönekartläggning större men om de levde upp till lagens krav var svårt att bedöma.

Parterna ville att man skulle utöka tillsynen så att arbetsgivarna levde upp till lagen.

Uppdraget måste fullföljas

Regeringens uppdrag att undanröja löneskillnaderna mellan män och kvinnor menade Riksrevisionen måste fullföljas. Det håller jag med om, och lönekartläggningar måste anpassas till arbetsgivarnas storlek, då det är ett moment som tar tid. Små företag borde därmed undantas.

Kartläggning räcker inte

Löneskillnader mellan kvinnor och män finns fortfarande trots att lagen som skulle minska skillnaderna har funnit i 15 år. Kvinnor är de stora förlorarna då lönen påverkar andra inkomster som pensionen och ersättningar i våra ekonomiska socialförsäkringssystem som till exempel sjukpenning, sjukersättning, och arbetslöshetsersättning.

Det räcker inte med lönekartläggningar. Lagen som syftar till att uppnå jämställda löner behöver förändras för att kunna undanröja skillnaderna, tydligare kunna se orsakerna och snabbare kunna få lika lön för likvärdigt arbete.

Nämnda personer

Solveig Zander

Tidigare riksdagsledamot (C)
Socionom (Östersunds högskola, 1978)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00